Zedenzaken op de plank

Eva hoorde niets van politie na aangifte verkrachting: 'Enorm frustrerend'

04 september 2019 21:34 Aangepast: 05 september 2019 07:59
Eva wil anoniem blijven. Beeld © RTL Nieuws

Het duurt nog veel te lang voordat de politie onderzoek doet na een aangifte van verkrachting. Een Kamermeerderheid eist nu dat de politie al binnen een maand begint met het onderzoek. Eva werd vorig jaar verkracht en deed aangifte, maar pas na negen maanden onderzocht de politie de zaak. "Het frustreert me enorm."

Het gebeurde vorig jaar na een feest. "Het was een heel groot studentenfeest waar ook flink werd geflirt", vertelt Eva (niet haar echte naam). "Dat was best wel prima. Maar toen hij meeliep naar mijn huis, ging het mis." De man verkrachtte Eva in haar eigen kamer.

Liefst vergeten

Eva deed niet direct aangifte bij de politie. "Nadat het was gebeurd, was ik zo geschrokken. Ik was mentaal zo van slag dat ik het eigenlijk wilde vergeten. En als je aangifte doet, is dat allesbehalve het vergeten."

Langzaam besefte Eva dat ze niet wilde dat de dader ermee zou wegkomen. "Ik dacht dat het een goed plan was om er niets over te zeggen. Maar ik was het er heel erg niet mee eens dat hij rondliep zonder met zijn daad te worden geconfronteerd. Ik vind dat iemand die zo'n daad pleegt, moet worden gestraft."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kamer wil dat politie aangifte verkrachting binnen een maand onderzoekt

Ze besloot toch aangifte te doen. Dat deed ze in oktober, vier maanden nadat het was gebeurd. "Zo'n aangifte is wel heftig. Ze vragen alles tot in detail. Ik moest zelfs een plattegrond tekenen van mijn kamer en aangeven waar ik stond en waar hij was."

Niet serieus genomen

Het doen van aangifte duurde een paar uur. Gedurende het gesprek met de agent en de notulist voelde Eva zich niet erg serieus genomen. "Ze deden alsof het veel milder was dan wat er was gebeurd."

Daarna begon het wachten op het politieonderzoek. Dat duurde en duurde, maar Eva hoorde niets. Na een paar maanden stuurde ze de politie een mail om te vragen hoe het met het onderzoek ging. "Een paar weken later kreeg ik pas antwoord. In een mailtje stond dat ze het heel druk hadden."

Spannend en vermoeiend

Iemand die als getuige was gehoord, vertelde Eva dat de politie bezig was met onderzoek. "Ik deed op 30 oktober aangifte bij de politie. Eind juli kreeg ik van een getuige te horen dat de politie contact met haar had opgenomen. Dat is best wel lang daarna", zegt Eva.

Er zaten op dat moment negen maanden tussen haar bezoek aan de politie en het onderzoek. "Dat frustreert me enorm. Het hele proces om naar de politie te gaan, is al zo spannend en vermoeiend. En daarna gaan er maanden voorbij en is er met de dader nooit iets gebeurd. Dat frustreert me enorm. Dat kan ik bijna niet beschrijven."

Eva is blij dat de Kamer nu wil dat de politie binnen een maand begint met een onderzoek na een aangifte van een zedenzaak. "Dat zou echt enorm veel rust geven. Die frustratie waar je maanden mee rondloopt, is voor niemand fijn. Voor mij zou dat heel veel rust hebben gegeven."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Moeder van meisje (18) doet alsnog aangifte voor verkrachting James B.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore