Voorlopige uitspraak

Utrechtse mag haar 22 chihuahua's voorlopig in huis houden

04 september 2019 17:07

Een vrouw uit Utrecht hoeft haar 22 chihuahua's voorlopig niet weg te doen. Dat had de gemeente geëist, omdat zo'n groot aantal honden niet past in een gewone hoekwoning in een woonwijk.

De Raad van State oordeelde vandaag dat de vrouw haar hondjes in ieder geval mag houden tot aan de definitieve uitspraak. De Raad van State houdt er onder meer rekening mee dat de buren van de vrouw geen overlast zeggen te ervaren en dat het om honden gaat die niet groter zijn 'dan een forse cavia'.

In de hoekwoning woont de vrouw met haar twee dochters en 22 chihuahua's. 

Opgeleid als dierenarts

De vrouw, die zelf dierenarts is van opleiding, heeft in het verleden gefokt met chihuahua's. Daar is ze inmiddels mee gestopt en ze heeft bovendien beloofd dat er geen nieuwe hondjes meer bijkomen. De 22 hondjes die ze nog over heeft zijn gemiddeld negen jaar oud en moeilijk te herplaatsen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Een chihuahua als politiehond: 'Midge is gewoon wat kleiner verpakt'

De definitieve uitspraak van de Raad van State laat waarschijnlijk nog enkele maanden op zich wachten, maar het ziet er volgens de advocaat van de vrouw nu goed uit. 'De eerste slag is gewonnen.' 

Woonkamer op de schop

In 2017 werd het huis van de vrouw geïnspecteerd toen ze zelfs nog 26 chihuahua's had, die allemaal in de woonkamer zaten. Dat de buren nergens last van zeiden te hebben, maakte voor de gemeente niets uit. Het zou makkelijk overlast kúnnen veroorzaken en de woonkamer was bovendien zo op de schop gegaan dat er van een normale woonsituatie geen sprake meer was. En dat is wel een vereiste in een woonhuis, vindt de gemeente.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Chihuahua maakt taxirit van 400 euro: 'Dit heb ik nog nooit meegemaakt'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore