'Artsen onzeker'

Aantal aanvragen voor hulp bij euthanasie stijgt naar recordhoogte

04 september 2019 10:27 Aangepast: 04 september 2019 10:35
Archiefbeeld Beeld © ANP

Bij de Levenseindekliniek is in 2019 een recordaantal hulpvragen voor euthanasie binnengekomen. In vergelijking met 2018 is het aantal met 15 procent toegenomen.

"Dit jaar ontvangen we maandelijks zo’n 256 hulpvragen", stelt bestuurder Steven Pleiter van de kliniek, die sinds vandaag een nieuwe naam heeft: Expertisecentrum Euthanasie.

Artsen terughoudender

Tussen 2012 en 2017 nam het aantal euthanasieverzoeken continu toe. Daarna bleef het aantal hulpvragen ongeveer gelijk, met een gemiddelde van 210 per maand.

"Dit jaar ontvangen we maandelijks zo’n 256 hulpvragen", zegt Pleiter. "In juli hadden we zelfs een recordaantal aanmeldingen van 308. Er is duidelijk iets aan de hand met de euthanasiezorg in Nederland. Artsen zijn terughoudender geworden; ze sturen meer patiënten naar ons door."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Documentaire over euthanasie: de laatste dagen van Aurelia Brouwers

'Begeleid me alsjeblieft'

Artsen zijn volgens Pleiter onzeker: "Onlangs werden we gebeld door een arts die al vele keren euthanasie heeft uitgevoerd", zegt hij in de Volkskrant. "Hij zei: kunnen jullie me alsjeblieft begeleiden? Hij voelde zich niet zeker meer. En hij is niet de enige."

De onrust begon toen het Openbaar Ministerie in 2017 een strafrechtelijk onderzoek instelde naar een verpleegarts die euthanasie had uitgevoerd bij een 74-jarige alzheimerpatiënte, die een wilsverklaring had opgesteld toen ze nog helder was.

De arts moest vorige week voor de rechter verschijnen. Het OM stelde toen dat arts moet worden veroordeeld voor moord, omdat ze de euthanasie niet heeft besproken met de zwaar dementerende vrouw.

Euthanasie: de misverstanden en hoe het werkelijk zit

Er bestaan nogal wat misverstanden over de manier waarop euthanasie in Nederland geregeld is. Wat mag er wel? Wat mag er niet? Hier de ins en outs van het zorgvuldig omgaan met ondraaglijk en uitzichtloos lijden en de wens te sterven.

Levenseindekliniek wordt Expertisecentrum Euthanasie

Het Expertisecentrum Euthanasie is sinds vandaag de nieuwe naam van de Levenseindekliniek. Met de wijziging wil de organisatie meer duidelijkheid creëren over de aard van haar werkzaamheden.

De Levenseindekliniek werd in 2012 opgericht als tijdelijk project. "Al snel werd duidelijk dat mensen niet naar een kliniek in Den Haag willen om te sterven", zegt Pleiter. "Dat doen ze liever thuis, in hun eigen vertrouwde omgeving. Er is dus nooit echt sprake van een kliniek geweest."

Sinds de oprichting ontving de organisatie 11.952 hulpvragen, waarvan er 3166 konden worden ingewilligd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Woede en verbazing over standpunt Baudet over vrouwen, abortus en euthanasie

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore