Gevaarlijk

Weinig geleerd van brugongelukken: kan zo weer gebeuren

04 september 2019 10:14 Aangepast: 04 september 2019 12:33
Hulpdiensten bij de Den Uylbrug in Zaandam in 2015, waar een fietser om het leven kwam. Beeld © ANP

Bruggen die op afstand worden bediend, zijn nog altijd gevaarlijk. De overheid doet te weinig om ongelukken zoals in Zaanstad in 2018 en 2015 te voorkomen. Dat concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid.

In november vorig jaar raakte in Zaandam een ouder echtpaar zwaargewond toen de brug waarop ze liepen, de Prins Bernhardbrug, plotseling openging. De brugbedienaar, die zich op afstand bevond, had het stel niet opgemerkt op de camerabeelden. Hij opende de brug voor de scheepvaart.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid onderzocht het ongeluk en concludeert nu dat de problematiek 'niet uniek is voor de gemeente Zaanstad, maar een landelijk probleem betreft'.

Den Uylbrug

Bij het onderzoek werd ook een ongeluk in 2015 betrokken. In februari van dat jaar kwam de 57-jarige Marijke Fontijn om het leven toen de Den Uylbrug in dezelfde stad plotseling omhoog ging terwijl zij daar fietste. Toen bleek na onderzoek dat de gemeente meer had kunnen doen om dit te voorkomen.

Er werden na dat ongeluk in 2015 een hoop aanbevelingen gedaan aan de gemeente Zaanstad en aan de minister van Infrastructuur & Waterstaat. Maar lang niet alle aanbevelingen werden opgevolgd. Zo werden aanpassingen gedaan aan de Den Uylbrug, maar niet aan andere bruggen. "In plaats daarvan werd ervoor gekozen om eerst bij elke specifieke brug de risico’s in kaart te brengen. De Prins Bernhardbrug zou in januari 2019 worden beoordeeld."

Ook concludeert de Onderzoeksraad: "Als de geïdentificeerde tekortkomingen direct waren opgepakt, was de kans op het maken van fouten in de brugbediening aanzienlijk verkleind. Bovendien had dit ruimte geboden voor de brugbedienaar om een gemaakte fout te kunnen herstellen."

Geen duidelijke richtlijnen

Niet alleen bruggen in de gemeente Zaanstad zijn gevaarlijk. Op verschillende plaatsen in het land komen ongevallen met op afstand bediende bruggen voor. Dit komt volgens de Onderzoeksraad doordat er geen duidelijke richtlijnen zijn. Dat is opvallend, want daar heeft de raad wel om gevraagd bij de minister. 

De Onderzoeksraad riep de minister in 2016 op om te komen tot een landelijke standaard voor bruggen die op afstand worden bediend. Zo zou de cameraopstelling kunnen worden verbeterd. "Een uniform, landelijk kader voor de inrichting, gebruikseisen en bediening van bruggen op afstand ontbreekt nog altijd."

De minister laat in een reactie weten 'bereid te zijn om een verkenning te starten naar de mogelijkheid om vanuit de Rijksoverheid de veiligheid van beweegbare bruggen in Nederland te verbeteren'.

Zaanstad zet extra personeel in

Wethouder Gerard Slegers van de gemeente Zaanstad laat weten 'per direct' maatregelen te nemen. Vanaf vandaag wordt extra personeel ingezet bij alle Zaanse beweegbare bruggen. "Daarnaast implementeren wij op korte termijn de conclusies uit het rapport van de Onderzoeksraad en de daaruit voortvloeiende  veiligheidsmaatregelen. Hiervoor hebben we al, naar aanleiding van de door Zaanstad uitgevoerde veiligheidsscan, 1,2 miljoen euro vrijgemaakt in de Voorjaarsnota."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore