Geweld tegen politie

Agenten ontevreden over politiek en korpsleiding: 'Tandeloos'

04 september 2019 01:57
Agenten bij een cao-bijeenkomst in Sittard (archiefbeeld).

Veel politieagenten zijn ontevreden over hoe het geweld tegen hen door de korpsleiding en de politiek wordt aangepakt. Dat blijkt uit talloze reacties op het interne communicatiekanaal van de Nationale politie. Vooral na een recent incident in Rotterdam, waar een agent werd neergeslagen bij een trouwstoet, laaide de kritiek op.

In de nasleep van het incident zei korpschef Erik Akerboom dat geweld tegen politieagenten harder aangepakt moet worden, maar volgens de kritische agenten zijn de woorden niet genoeg. "Elke keer het praatje: we gaan het aanpakken. Jaja... oogjes dicht en snaveltjes toe", zegt een agent op het interne kanaal, ingezien door De Telegraaf.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Woede na incidenten met geweld tegen Rotterdamse agenten

Een andere agent spreekt van een 'tandeloze korpsleiding', terwijl een collega zich afvraagt waar het geweld tegen agenten toe zal leiden. "Elk jaar weer hetzelfde riedeltje van de politietop. Maar echt geloof heb ik er niet meer in dat er echt wat verandert. Blijkbaar moeten er eerst doden vallen?"

Politievakbonden

Sommige kritiek wordt gedeeld door politievakbond ACP. "Het duurde heel lang voordat Akerboom op het incident in Rotterdam reageerde. Twee dagen te laat, vinden wij", zegt vicevoorzitter Erwin Koenen. Vakbond NPB ontving de laatste dagen zo'n tachtig tot negentig mailtjes met klachten. "Dit leeft enorm binnen het korps", weet voorzitter Jan Struijs.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Agent heeft PTSS na steekpartij Jawed S.: 'Moge God jou verdoemen'

In een reactie in De Telegraaf zegt Akerboom dat hij de kritiek 'kent, herkent en deelt' en zegt hij het geweld tegen agenten 'spuugzat' te zijn.

'Boosheid agenten'

Afgelopen vrijdag werd een agent in Rotterdam neergeslagen toen die een trouwstoet aan de kant wilde zetten. De bestuurder van een auto verzette zich tegen de agent, waarna een andere bruiloftsgast hem knock-out sloeg. Een dag later brak in Rotterdam een agent een arm bij een confrontatie met een oplichter. "Er zit veel boosheid bij de agenten want ze doen gewoon hun werk", zei ACP-vicevoorzitter Koenen eerder al.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore