Aanslag station Amsterdam

25 jaar cel geëist tegen stationsteker Jawed S.: 'Aanslag had terroristisch oogmerk'

03 september 2019 14:53 Aangepast: 03 september 2019 16:19
Jawed S. in de rechtbank van Amsterdam Beeld © ANP

Het Openbaar Ministerie heeft 25 jaar celstraf geëist tegen de 20-jarige Jawed S. voor twee keer poging tot moord met een terroristisch oogmerk. De man stak vorig jaar twee Amerikaanse toeristen neer op het station van Amsterdam om 'zijn profeet te verdedigen'.

Naast de celstraf gaat de officier van justitie ook mee in de vorderingen van de slachtoffers. Eén agent eist 1500 euro, een andere agent 5000 euro. De Amerikaanse slachtoffers eisen samen meer dan drie miljoen euro aan materiële en immateriële schade. De officier van justitie zei: "Het had iedereen kunnen overkomen. Dat maakt de samenleving angstig en dat neem ik de verdachte zeer kwalijk."

S. wilde wraak nemen namens profeet Mohammed, die in zijn ogen beledigd werd door Geert Wilders. De PVV-leider had vorig jaar een cartoonwedstrijd uitgeschreven over de profeet. Die leidde tot grote woede bij de verdachte, die van Afghaanse afkomst is.

'Wilders is een varken'

"Ik was naar Nederland gekomen om mijn profeet te beschermen", zei S. "Waarom hebben jullie dat vuile varken de gelegenheid gegeven de profeet te beledigen? Met jullie bedoel ik de Nederlandse staat. Je hebt hier veel varkens. Eentje is de grote, dat is Wilders."

S. stak twee Amerikaanse toeristen neer, maar zijn doel was om nog veel meer slachtoffers te maken. Maar de politie schoot S. al na negen seconden neer. Dat was ook te zien op de schokkende beelden die het Openbaar Ministerie vandaag liet zien in de rechtbank. 

Schokkende beelden getoond

Daarop was te zien hoe S. eerst enige tijd bij de informatiebalie stond waar de slachtoffers in de rij stonden. Hun vrouwen stonden enkele meters verderop bij hun bagage. S. haalde het grote mes uit zijn rugzak, deed een stap naar voren en stak met alle kracht die hij in zich had het eerste slachtoffer in zijn rug. Direct daarna haalde hij met het mes uit naar het tweede slachtoffer, die daarna kon wegrennen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

'Stationsteker' Jawed S. nog steeds kwaad op Wilders: 'Hij beledigde de profeet'

Drie agenten schakelden S. vervolgens uit met twee kogels. Hij werd geraakt in zijn linkerheup, waardoor hij achterover viel en het mes liet vallen. Een politieagent die daarbij betrokken was, liet vandaag in de rechtbank weten last te hebben van een posttraumatisch stresssyndroom (PTSS) door alles wat er is gebeurd die dag.

'Wat een laffe daad'

"Jij stak voor mijn ogen twee mensen neer. Wat een laffe daad, moge God jou verdoemen voor wat je hebt gedaan. Ik hoop dat je de rest van je leven in de gevangenis mag blijven. Zeker toen ik hoorde dat je nog steeds achter je daad stond."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Agent heeft PTSS na steekpartij Jawed S.: 'Moge God jou verdoemen'

De slachtoffers haalden vandaag in de rechtbank ook flink uit naar S. Eén van hen zit nog altijd in een rolstoel als gevolg van een vrijwel complete dwarslaesie. Volgens de rechter was zijn ruggenmerg bijna helemaal doorgesneden. "Je denkt misschien dat je acties een symbool zijn van goed werk, maar ik verzeker je: je vergist je. Je aanval vanachter bewijst je zwakheid", vertelt zijn echtgenote.

Zij was elf weken zwanger op het moment van de aanslag, maar kreeg later een miskraam. Volgens haar heeft dat maar één reden: de emotionele en fysieke gevolgen na de aanslag. Door de dwarsleasie van haar man kan er in de toekomst geen natuurlijke zwangerschap meer plaatsvinden. 

'Wij zijn hier de helden'

Het tweede slachtoffer werd geraakt onder zijn rechterborst en in zijn rechteronderarm. Hij kreeg een slagaderlijke bloeding en moest met spoed worden geopereerd. Door een beschadiging van een zenuw heeft de man nog altijd een dof en tintelend gevoel in zijn arm. Ook zijn echtgenote sprak S. vandaag toe. "Niet jij maar wij zijn de helden in deze zaak. Wij worden niet geleefd door angst. Mijn ogen zijn nu geopend, meer dan ooit, om de schoonheid van het leven in te zien."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Slachtoffer emotioneel: 'Miskraam na laffe aanslag Jawed S.'

S. liet op geen enkel moment weten spijt te hebben van zijn daad. Sterker nog: hij zou het zo weer doen. Hij is trots op wat hij heeft gedaan. "Net als zijn vader en de inwoners van zijn dorp in Afghanistan", zei de officier van justitie die telefoongesprekken afluisterde van Jawed in de gevangenis. 

Testament lag al klaar

Jawed had zijn testament al klaarliggen, hij ging er vanuit dat hij zou worden doodgeschoten op het station. Zo ver kwam het niet, als het aan het OM ligt verdwijnt hij 25 jaar achter de tralies.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore