Ga naar de inhoud
Vakantieverkeer

Hoe overleef je die ellendige vakantiefiles?

Drukte op de Route du Soleil in Frankrijk Beeld © afp

De vakantieperiode is begonnen. Vele Nederlanders stappen weer in de auto richting het zonnige zuiden en komen vervolgens in kilometerslange files terecht waarbij ze vele uren vertraging oplopen. Toch zijn er genoeg manieren om dit en ander soort vakantieleed te verzachten, of zelfs te vermijden.

Zoek voorafgaand aan de reis, de handigste route en houd rekening met tijdelijke omstandigheden zoals werkzaamheden aan de weg. Of, zoals de laatste weken in Frankrijk, de verscherpte grenscontroles. Mijd ook de drukste rijtijden op de zwarte zaterdagen. De twee drukste zaterdagen dit jaar zijn 30 juli en 6 augustus. De Verkeersinformatiedienst VID meldt de belangrijkste knelpunten en vertragingen op hun site.

Goed uitgerust op reis

Niet alleen fysiek, ook in materieel gezien is het verstandig om goed uitgerust op reis te gaan. In bijna alle Europese landen zijn uiteraard de veiligheidsdriehoek (in Kroatië zelfs twee!) en het reflecterende hesje verplicht. Ook een brandblusser en een verbanddoos zijn nuttige items om aan boord te hebben.

Zes dagen wachten op nieuwe band

Nieuwe auto's zijn vaak niet meer standaard uitgerust met een reserveband. Dit om de CO2-uitstoot te verlagen. Het duurt soms tot wel zes dagen om lekke band in het buitenland te laten repareren. De ANWB adviseert vakantiegangers om toch voor een reserveband te zorgen, zowel voor auto’s als voor caravans.

Tol betalen

Houd ook rekening met Tolvignetten. In Oostenrijk Zwitserland en Tsjechië moet je zo'n vignet aan te schaffen. In Frankrijk kom je het snelst door de poorten van de Péage (tolwegen) wanneer je in de rij voor de (credit-)card betaling gaat staan.

Kinderen aan boord

Voor ouders van kleine kinderen heeft opvoeddeskundige Krista Okma een aantal tips: 

''Probeer niet in twee dagen in één keer naar het zuidelijkste puntje van Europa te rijden. Overweeg om vooral op de koele momenten van de dag te rijden, dus in de ochtend en in de avond. En dan tussendoor even uit de auto. Als je het niet vervelend vindt om 's nacht te rijden is dat ook een goede optie, dan kunnen de kinderen slapen,'' zegt Okma

​En voor de volwassenen: Pas op voor het 'omgekeerde Kortjakje-syndroom'. Dat is wanneer je ziek wordt op de eerste dag van je vakantie.

Tot slot: tips tegen wagenziekte

Hebben je kinderen last van wagenziekte? Dit kun je ertegen doen:

- Laat je kind niet te veel eten en drinken voor vertrek
- Laat je kind onderweg kleine slokjes drinken en licht verteerbaar voedsel eten
- Doe een raampje open voor frisse lucht
- Zorg voor afleiding met spelletjes en muziek. Een boek lezen maakt het vaak alleen maar erger
- Zorg voor een plek met goed zicht op de weg (voorin)

Meer tips: Opvoeden.nl