27 in Nederland

Hoogte 'nazipensioen' eindelijk bekend, hoger dan gedacht

03 september 2019 14:09 Aangepast: 03 september 2019 15:28
Hitler tijdens een planningsvergadering met Duitse officieren. Beeld © EPA

Jarenlang hield de Duitse regering de lippen stijf op elkaar. Niemand wilde vertellen wat het bedrag is dat collaborateurs en oud-leden van de Waffen-SS nog steeds aan pensioen ontvangen. Nu zijn de cijfers bekend, én de hoogte van het bedrag. En dat is hoger dan gedacht.

Voor het eerst zijn er cijfers vrijgegeven van mensen over de hele wereld die na de Tweede Wereldoorlog van de Duitse regering een uitkering ontvangen. 27 van hen wonen in Nederland. Dit zijn mensen die het Duitse rijk tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben gediend, maar ook weduwen en wezen.

De hoogte van het de uitkering is hoger dan werd gedacht. Geschat was dat het gemiddelde bedrag tussen de 300 of 400 euro lag. Nu blijkt uit berichtgeving van De Morgen dat mensen die in Duitsland dit pensioen krijgen, gemiddeld 1.561,72 euro per maand ontvangen. De uitkering in het buitenland is een stuk lager, gemiddeld 471 euro per maand.

Opvolger van Hitler

Dit aanvullend pensioen ontvangen ze omdat ze tijdens de Tweede Wereldoorlog in dienst van het Derde Rijk lichamelijke letsel hebben opgelopen. Deze uitkeringen zijn georganiseerd door het Bundesversorgungsgesetz (BVG) op basis van een besluit van rijkspresident Karl Dönitz, de opvolger van Adolf Hitler in 1945.

De Bondsrepubliek weigerde altijd informatie over de pensioenen vrij te geven. Nu geeft staatssecretaris voor Arbeid Kerstin Griese (SPD) iets gedetailleerdere informatie vrij over wat voor soort dossiers het gaat. Al weigert de Bondsrepubliek nog steeds namen openbaar te maken.

Klein deel gecontroleerd

"De Duitse regering geeft nauwelijks openheid van zaken", vertelt correspondent Jeroen Akkermans. "In 1999 zijn één miljoen uitkeringstrekkers op rechtmatigheid van uitkering doorgelicht. Bij slechts 99 van hen werd de uitkering toen stopgezet."

Van die één miljoen uitkeringstrekkers zijn er nu nog bijna 2.000 over. "En die zitten over de hele wereld."

Hoeveel mensen krijgen 'nazipensioen'?

1.934 mensen verspreid over de hele wereld krijgen een 'nazipensioen'. In Duitsland krijgen 61.225 mensen een maandelijks bedrag overgemaakt. In Polen krijgen 538 een pensioen vanuit de BVG.

Andere opvallende cijfers zijn die voor Slovenië (178), Oostenrijk (97), Zwitserland (48), Frankrijk (52), Spanje (29) en Nederland (27). In de Verenigde Staten krijgen 241 ouderen een bedrag. Maar ook ouderen in Brazilië (17), Zuid-Afrika (9), Argentinië (8) en Chili (3) en Thailand (12).

Kamervragen

Na deze berichtgeving heeft CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt vandaag een debat aangevraagd over deze vergoedingen. Hij wil graag dat de Nederlandse regering formeel aan de Duitse regering een namenlijst vraagt, of desnoods via Duitsland afdwingt dat deze mensen belasting betalen. "Deze mensen hebben decennialang belasting kunnen ontduiken met hulp van de Duitse regering. Dat is volstrekt immoreel. Ook moet de regering alles in het werk stellen om belastingen na te heffen."

"De Duitse regering laat zien dat dit zeer genereus was voor oud-soldaten en dat dat in zeer schril contrast staat met de vergoedingen die de slachtoffers van het nazi-regime van Duitsland gekregen hebben."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Schadevergoeding NS voor slachtoffers Holocaust

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore