Stresssyndroom

Agent heeft PTSS na steekpartij Jawed S.: 'Moge God jou verdoemen'

03 september 2019 10:31 Aangepast: 03 september 2019 14:34
Beeld © Hollandse Hoogte

Een politieagent die 31 augustus vorig jaar Jawed S. wist uit te schakelen, heeft op dit moment last van het posttraumatisch stresssyndroom (PTSS). Dat vertelde de agent vanochtend in de rechtbank. "Het beeld van de steekpartij staat op mijn netvlies gebrand."

Jawed S. stak op 31 augustus twee Amerikaanse toeristen neer op het Centraal Station van Amsterdam. Zijn doel: nog veel meer slachtoffers maken, maar na negen seconden werd hij uitgeschakeld door de politie.

'Klootzak, lafaard'

Eén van die agenten sprak vanochtend in de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam. Hij noemde Jawed een 'klootzak', een 'lafaard'. "Jij stak voor mijn ogen twee mensen neer. Wat een laffe daad, moge God jou verdoemen voor wat je hebt gedaan. Ik hoop dat je de rest van je leven in de gevangenis mag blijven. Zeker toen ik hoorde dat je nog steeds achter je daad stond."

Jawed reageerde kort op de agent, vooral op de scheldwoorden. "Hij heeft mij voor lafaard uitgemaakt, maar als hij een echte kerel is, moet hij tegen mensen optreden die de profeet Mohammed beledigen."

'Trots dat we hem konden uitschakelen'

De agent zei trots te zijn op het feit dat hij en zijn collega's Jawed konden uitschakelen. "Maar ik betreur het leed wat de slachtoffers is aangedaan en dat we dat niet hebben kunnen voorkomen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

'Stationsteker' Jawed S. nog steeds kwaad op Wilders: 'Hij beledigde de profeet'

Na de steekpartij merkte de agent dat het niet goed met hem ging. "Ik had geen controle meer over het incident, maar het incident had controle over mij."

'Een echtgenoot met PTSS is niet te genieten'

"Mijn vrouw en zoon van tien jaar hebben een zware tijd achter de rug. Ik werd snel boos, ik had een kort lontje, ik sliep slecht. Een echtgenoot met PTSS is op zijn zachtst gezegd niet te genieten."

Wat is PTSS?

PTSS staat voor posttraumatisch stresssyndroom. Het kan ontstaan na het meemaken van ernstige traumatische gebeurtenissen.

Ongeveer 7 procent van de Nederlanders krijgt PTSS, bijvoorbeeld teruggekeerde militairen. Volgens Defensie lijden zo'n 2 tot 3 procent van de teruggekeerde militairen aan symptomen van het stresssyndroom.

De foto die van de agent werd gemaakt door een fotograaf, waarbij hij Jawed onder schot houdt en even naar zijn collega kijkt, staat ook in zijn geheugen gegrift. "Het is niet bepaald een mooi vakantiekiekje. Ik had je dood kunnen schieten als daar aanleiding voor was. Het was aan de ene kant je verdiende loon, maar aan de andere kant had ik je dan gegeven wat je misschien wilde: sterven in de naam van Allah."

'Je zal vast balen'

"Door wat jij gedaan hebt, zet je mijn leven op zijn kop en ook dat van mijn vrouw en van mijn zoon. Het zal jou waarschijnlijk niets uitmaken. Je zal vast balen dat je niet meer slachtoffers hebt kunnen maken en dat het na 9 seconden al voorbij was."

De agent wordt behandeld voor PTSS, en sinds kort gaat het weer iets beter met hem, vertelt hij. "Ik word geholpen door mijn vrouw en zoon, familie en vrienden. Ik kom er weer bovenop, dat staat vast."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore