Basisbeurs terug

Studentenvakbond verwacht snel einde leenstelsel na draai PvdA

03 september 2019 07:28 Aangepast: 03 september 2019 08:49
Beeld © ANP

De dagen voor het leenstelsel voor studenten lijken geteld. Volgens de LSVb, de Landelijke Studentenvakbond, vormt zich een brede politieke coalitie voor herinvoering van de basisbeurs.

Nu ook de PvdA, een van de architecten van het leenstelsel, zegt het stelsel niet meer te steunen, tekent zich een meerderheid in de Tweede Kamer af die voor afschaffing is.

Waanbeeld

"Het is een verademing dat we eindelijk langzaam wegnavigeren van het waanbeeld dat studeren een investering is waar mensen zelf voor moeten opdraaien, terwijl de hele maatschappij erbij gebaat is", zegt LSVB-voorzitter Alex Tess Rutten in een reactie. 

"Alle jongeren in Nederland moeten met een basisbeurs de kans krijgen om zonder bergen schuld hun studie af te ronden, ongeacht de opleiding of financiële positie van hun ouders", zegt ze.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Ook PvdA wil terug naar basisbeurs voor studenten

Coalitie-Y

De studentenvakbond noemt jongerencollectief Coalitie-Y, dat de steun heeft van de ChristenUnie, de eerste hoopvolle stap naar een Nederland waarin wordt geluisterd naar de zorgen van jonge mensen en waar er serieus rekening wordt gehouden met hun belangen. 

Maar de punten waar de partijen zich aan committeren moeten volgens de LSVb nog wel waargemaakt worden. "Als de ChristenUnie, GroenLinks en de Partij van de Arbeid serieus werk willen maken van Coalitie-Y dan geven ze de punten uit het manifest een waardige plek in hun verkiezingsprogramma’s voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2021."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

GroenLinks wil af van zelfbedacht leenstelsel: 'Beter ten halve gekeerd'

Dag om te vieren

Ook het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) is blij met de ommezwaai van de PvdA. "De negatieve gevolgen van het leenstelsel zijn overtuigend, het is goed dat daar nu conclusies aan worden verbonden. Het is te hopen dat ook de andere partijen duidelijk zijn over hun plannen", zegt ISO-voorzitter Kees Gillesse.

De kans is groot dat de terugkeer bij een volgend kabinet van tafel gaat. Gillesse: "We zullen na de verkiezingen pas echt weten wat er voor studenten gaat veranderen, maar vandaag is een dag om te vieren."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore