Vliegtuig van oprichter SuitSupply

Baudet gaat met Arib praten over verzwegen reisjes in privéjet

03 september 2019 04:53 Aangepast: 03 september 2019 04:57
Partijleider Thierry Baudet tijdens een bijeenkomst van Forum voor Democratie in Zaandam. Beeld © ANP / Bart Maat

Partijleider Thierry Baudet van Forum voor Democratie (FVD) gaat met Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib overleggen over twee reizen met een privéjet die hij niet heeft gemeld bij de Kamer. Ook gaat hij de zaak met het partijbestuur bespreken.

"We gaan het intern onderzoeken", zei hij in een gesprek met Dit is de Dag op Radio 1. 

HP/DeTijd meldde gisteren dat Baudet twee reizen met het vliegtuig van Fokke de Jong, oprichter van SuitSupply, niet heeft gemeld bij het geschenken- of reizenregister van de Tweede Kamer. 

Gewaarschuwd door Otten

Volgens Baudet hoefden de reizen niet te worden gemeld aan het Kamerregister. Maar "als ik dingen moet melden zal ik dat met plezier doen".

De FVD-leider was gewaarschuwd door medeoprichter Henk Otten om de reizen aan te melden bij de Kamer. Maar anderen, onder wie Kamerleden, hadden een andere mening, zei Baudet. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

FvD-fractievoorzitter in Senaat: 'We zijn door de crisis, denk ik'

Schadelijk voor partij

Otten is deze zomer door het bestuur van FVD uit de partij gezet wegens 'vermoedelijke fraude'. Baudet noemt de zaak-Otten 'heel vervelend' en schadelijk voor de partij. 

Maar hij had naar eigen zeggen geen andere keuze. Zijn partij heeft 'zeer zorgvuldig gehandeld'. 

Smaad

Otten heeft inmiddels aangifte tegen FVD gedaan wegens smaad. Baudet ziet een mogelijke rechtszaak met vertrouwen tegemoet, zei hij in Dit is de Dag. Het partijbestuur gaat de hele kwestie nog een keer onder de loep genomen en besluit dan of er 'juridische stappen moeten volgen', zei Baudet. 

Het partijbestuur wordt uitgebreid met drie personen, voegde hij eraan toe. Baudet blijft algemeen bestuurslid, maar zal zich niet meer met de dagelijkse gang van zaken bezighouden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Henk Otten doet aangifte van smaad en laster tegen FvD

Hard tegen hard

Verder wil Baudet vooral verder kijken, benadrukte hij voor een volle zaal in Zaandam, waar de partij een bijeenkomst organiseerde. Hij wil focussen op regeringsdeelname na de verkiezingen van maart 2021.

"We willen resultaten boeken, en niet van de zijlijn roepen", zei Baudet. Dat betekent niet dat hij meteen toenadering zoekt tot andere partijen in de Tweede Kamer. "We moeten sowieso samenwerken, maar dat kan in de politiek ook als het hard tegen hard gaat."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore