Ga naar de inhoud
Levensbeëindiging

Coöperatie Laatste Wil zet handleiding voor leden online

(Archieffoto) Beeld © Thinkstock

Coöperatie Laatste Wil (CLW) heeft een handleiding online gezet waarin namen worden genoemd van chemische stoffen waarmee het mogelijk is om een leven te beëindigen. Die informatie staat op het besloten gedeelte van de site, dat alleen toegankelijk is voor leden.

Twee jaar geleden maakte CLW bekend over een humaan middel te beschikken waarmee het mogelijk is om zelf een einde aan het leven te maken. De coöperatie wil dat mensen zelf de keuze kunnen maken voor het beëindigen van hun leven.

Daarbij zijn drie dingen belangrijk, volgens de Coöperatie Laatste Wil. Het moet humaan kunnen, op een wijze die de persoon die wil sterven zelf bepaalt en zonder daarbij afhankelijk te zijn van een arts of een andere hulpverlener.

Openbare bronnen

Over de handleiding zegt bestuurslid Petra de Jonge: "We zagen onveilige situaties ontstaan. Mensen namen soms de verkeerde middelen. Daarom hebben we ervoor gekozen om op basis van openbare bronnen een handleiding te schrijven, waarmee mensen met de juiste middelen, veilig en humaan uit het leven kunnen stappen." 

Omdat alle informatie uit de handleiding vrij te verkrijgen is uit openbare bronnen, denkt de CLW niets strafbaars te doen. 

Is zo'n handleiding publiceren strafbaar? Dit zegt het Openbaar Ministerie:

Een ieder die een ander behulpzaam is bij zelfdoding is strafbaar. Dit staat in artikel 294 lid 2 van het Wetboek van Strafrecht. Op grond van de jurisprudentie wordt aangenomen dat daarvoor meer nodig is dan het verschaffen van algemene informatie. Het geven van gerichte instructies om zelfdoding te vergemakkelijken is wel strafbaar. Of er sprake is van hulp bij zelfdoding hangt af van de concrete omstandigheden van het geval. De weging en waardering van deze omstandigheden is uiteindelijk aan de rechter.

In 2018 besloot de organisatie nog te stoppen met het gedetailleerd geven van informatie aan haar leden over het omstreden 'zelfmoordpoeder'. Dit besluit volgde op de stap van het Openbaar Ministerie om een strafrechtelijk onderzoek naar de organisatie in te stellen. De coöperatie liet toen weten het middel niet te zullen inkopen of verstrekken aan haar leden.

Niet zelf verstrekken

Nu is gekozen de informatie over de middelen voor de 22.600 leden beschikbaar te maken op het afgesloten gedeelte van de website. De CLW gaat het middel dus niet zelf verstrekken. "Er is enorm veel vraag naar", zegt De Jonge. "We kregen al heel veel mailtjes van leden die zeggen blij te zijn dat we het nu zo doen."

"We weten inmiddels van verschillende mensen die bij een overlijden zijn geweest waarbij 'middel X' werd gebruikt dat het overlijden heel rustig verliep. Dat is echt heel fijn. Bij twee mensen duurde het wat langer."

Heb jij vragen over zelfmoord?

Stichting 113 Zelfmoordpreventie: 0900-0113 Openingstijden: 24 uur, 7 dagen per week

Bron: RTL Nieuws