Ga naar de inhoud
Nederland

Songfestival kost NOS grofweg 12,5 miljoen euro aan inhuur

De Australische Kate Miller-Heidke tijdens de dress rehearsal in Tel Aviv. Beeld © ANP

Het Songfestival mooi in beeld brengen, met goed geluid, mooie special effects en camerashots gaat een flinke duit kosten. De NOS, die de uitzending samen met Avrotros en de NPO verzorgt, denkt tussen de 8,6 en de 12,5 miljoen kwijt te zijn aan de inhuur van onder meer licht, geluid, camera's, een decor en beveiliging, blijkt uit een inventarisatie van RTL Z. 

Op basis van de aanbestedingsdocumenten die door de omroep online zijn gezet, is een aardige inschatting te maken van het budget dat de NOS nodig denkt te hebben. Er wordt voor tien verschillende zaken de hulp ingeroepen van 'Nederlandse' bedrijven. 

De aanbesteding is erop geschreven dat Nederlandse bedrijven een voorsprong hebben om te winnen. In de tenderdocumenten staat dat alle communicatie in de voorbereiding en tijdens het festival in het Nederlands moet. 

De lat ligt hoog: voordat op 8 november definitief duidelijk wordt wie de opdrachten mag gaan uitvoeren, tekenen maximaal vijf bedrijven per onderdeel een raamovereenkomst. Dat is een contract waarin al vanalles wordt afgesproken, maar dat nog verscheurd kan worden door de NOS. 

Hoge eisen

Om te zorgen dat niet Jan en alleman zich inschrijft, moet het bedrijf een aansprakelijkheidsverzekering met een dekking van minimaal 5 miljoen euro hebben en in de afgelopen 3 jaar een omzet van minstens 3 miljoen per jaar in de boeken hebben gezet. 

Maar, daar staat dan ook wel wat tegenover, want behalve dat het natuurlijk een prestigieuze klus is, heeft de NOS best budget, blijkt uit de aanbestedingsdocumenten. We hebben ze op een rij gezet. 

Decor: 700.000 - 1.200.000 euro 

Dat decor moet de mogelijkheid bieden om special effects op het gebied van vuurwerk, vlammenwerpers en water te gebruiken. De bouwer moet tien dagen lang 24 uur per dag beschikbaar zijn om eraan te sleutelen. 

Motion: 300.000 - 600.000 euro

Zorgen voor een systeem waarin zestig bewegende elementen onafhankelijk van elkaar bestuurd kunnen worden, met backup voor als het misgaat. 

Licht: 1 à 1,5 miljoen euro

Er moet een lichtinstallatie komen met minimaal 1000 lampen dat een backup heeft voor het geval dat er iets misgaat. Ook moet er een systeem komen waar 14 spots helemaal automatisch de artiest kunnen volgen tijdens het optreden. Het systeem moet dubbel zijn uitgevoerd, met een backupsysteem voor als versie één uitdooft.

Speciale camera's: 300.000 tot 600.000 euro

Gezocht: een bedrijf dat een telescoopkraan kan leveren voor camerashots vanuit de hoogte. Ook moeten er camera's zijn die beelden schieten waar je nog computerbeelden doorheen kunt mixen voordat het wordt uitgezonden. 

Meercameraregie: 750.000 tot 1.000.000 euro

Gevraagd: ervaring met het bedienen van minimaal 10 camera's tegelijkertijd. En dat moeten state of the art camera's zijn, met minimale vertraging en hd-beeldkwaliteit. 

Geluid: 500.000 - 1.000.000 euro

Er wordt een bedrijf gezocht dat in staat is om een speakersysteem te leveren dat het geluid mooi kan verdelen via minimaal 80 speakers. Het geluidsbedrijf moet ook zorgen voor een systeem waarmee 80 draadloze zenders gebruikt kunnen worden.

Videoschermen: 0,5 à 1,5 miljoen euro

Er moet een videoscherm komen waarvan de led-schermen geschikt zijn voor een ruimte van 750 vierkante meter. Om te zorgen dat iedereen een goed beeld heeft, mag een pixel maximaal 8 millimeter zijn.

Hijsinstallaties: 300.000 - 600.000 euro

Dit gaat om het verzorgen van alle hijsinstallaties, om er een spektakel van te maken. In totaal moeten er minimaal 200 hijstakels zijn, voor onder meer het ophangen van lichtinstallaties. Omdat dit zeer specialistisch en gevaarlijk werk is, moet het bedrijf een VCA-certificaat hebben. Daarin zijn regels over veilig werken vastgelegd.

Beveiliging: 2,5 à 3,5 miljoen euro

Inschrijven heeft alleen zin voor een bedrijf dat ervaring heeft met het orde houden op evenementen waarbij meer dan 10.000 toeschouwers per dag komen en de eindverantwoordelijkheid kunnen dragen voor een periode van 10 dagen. Wie het 'High-profile evenement' wil beveiligen, moet ook een vergunning hebben van het ministerie van Justitie en Veiligheid voor een beveiligingsbedrijf.

Crew catering: 750.000 tot 1 miljoen euro

Ervaring met catering voor gemiddeld 200 mensen per dag, minimaal 10 dagen aaneensluitend. Moet ervaring hebben met eigen keuken op locatie, voor buffet, barren, koffieautomaten en verse sappen. 

Daarbij moet de cateraar ook kunnen inspelen op voedselwensen van mensen met allergieën of dieetwensen. Ook moet er halal, vegetarisch en veganistisch eten zijn. Over koosjer eten wordt in de aanbesteding niet gerept. 

Totale kosten stuk hoger

De kosten voor de uitzending zijn overigens niet de enige. Wat de organisatie van het zangfestijn precies gaat kosten heeft de organisatie nog niet bekendgemaakt. Geschat wordt zo'n 30 miljoen. De NPO heeft politiek Den Haag al om een financiële bijdrage gevraagd.