Nieuwe rol

Jonge man worstelt met balans werk en privé: 'Vrouwen plannen beter'

02 september 2019 16:03 Aangepast: 03 september 2019 07:11
Beeld © Getty Images

Ruim de helft van de mannen die net begint met werken zegt het lastig te vinden hun werk met hun leven thuis te combineren. "Mannen voelen de druk om thuis meer te doen, maar weten nog lang niet altijd hoe."

Het lukte grote namen als Wouter Bos, Diederik Samson en sinds vorige week VVD-Kamerlid Arno Rutte niet een goede balans te vinden tussen hun werk en hun privéleven. Niet alleen drukke politici hebben daar last van, ook jonge mannelijke starters. Dit stelt loopbaanoriëntatiebedrijf Qompas dat onderzoek onder ruim 3000 studenten en starters deed.

Als de mannelijke studenten gaan werken, verwachten ze niet dat hun nieuwe werkgever het accepteert dat ze maar met vier dagen in de week beginnen. Onderzoeker Mirjam Bahlmann: "Misschien wordt het door een werkgever wel geaccepteerd, maar dat gevoel hebben de jonge mannen niet."

Opleiding maakt niet uit

Bahlmann heeft naar de verschillende studieachtergronden van de jonge mannen gekeken en ziet geen verschil tussen de uiteenlopende opleidingen. De studenten die rechten, bedrijfskunde of een technische studie doen, denken niet anders over de werk-privé balans dan de mannen die een maatschappelijke opleiding volgen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Waarom vrouwen wel meer werken, maar mannen niet minder'

"De maatschappelijke druk op mannen neemt toe", geeft Beate Volker, hoogleraar sociologie aan de Universiteit van Amsterdam als mogelijke verklaring. "Mannen moeten hun rol opnieuw bepalen. Vrouwen hebben veel gedaan om te werken én voor hun gezin te kunnen zorgen. Hierdoor voelen mannen de druk om thuis meer te doen, maar ze weten nog lang niet altijd hoe ze dit moeten invullen. Ze moeten zich heroriënteren op deze nieuwe rol." Het resultaat van het onderzoek vereist volgens haar wel verdere nuancering en zou verder uitgediept moeten worden.

'Vrouwen plannen beter'

Daarnaast zijn jonge vrouwen volgens Volker beter in plannen. "Vrouwen beheren hun werk- en privé-afspraken tijdens hun studie al beter. Ze zetten bijvoorbeeld in hun agenda tot wanneer ze gaan studeren of werken en wanneer ze afspreken met vrienden. Ze geven het allebei een plek. Jonge mannen zijn daar wat minder georganiseerd in."

Ook denkt Volker dat het imago dat mannen geen carrière kunnen maken met een parttime baan van vier dagen in week nog steeds leeft. "Dat hebben veel mannen in hun hoofd, maar dat is in veel sectoren niet meer zo. Daarnaast weet een hele groep jonge mannen nog niet goed hoe ze hun werk en hun privéleven moet indelen. Die balans moeten ze nog zoeken." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

CBS: jonge vrouwen verdienen nu meer dan jonge mannen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van