Terreurdaad

'Stationsteker' Jawed S. nog steeds kwaad op Wilders: 'Hij beledigde de profeet'

02 september 2019 11:51 Aangepast: 02 september 2019 12:04
Jawed S.

De 20-jarige man die verdacht wordt van een terroristische aanslag in Amsterdam Centraal Station, neemt vanochtend geen blad voor de mond bij de inhoudelijke behandeling van zijn zaak in de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp. Uit zijn woorden blijkt niets van spijt.

Jawed S. stak vorig jaar augustus twee Amerikaanse toeristen neer in een hal van het Amsterdamse treinstation. Een van hen zit nog altijd in een rolstoel als gevolg van een vrijwel complete dwarslaesie. Volgens de rechter was zijn ruggenmerg bijna helemaal doorgesneden.

Het tweede slachtoffer werd geraakt onder zijn rechterborst en in zijn rechteronderarm. Hij kreeg een slagaderlijke bloeding en moest met spoed worden geopereerd. Door een beschadiging van een zenuw heeft de man nog altijd een dof en tintelend gevoel in zijn arm.

Cartoonwedstrijd

S. wilde wraak nemen namens profeet Mohammed, die in zijn ogen beledigd werd door Geert Wilders. De PVV-leiders had een cartoonwedstrijd uitgeschreven (en later afgeblazen) over de profeet. Die leidde tot grote woede bij de verdachte van Afghaanse afkomst.

"Ik was naar Nederland gekomen om mijn profeet te beschermen", aldus S. "Waarom hebben jullie dat vuile varken de gelegenheid gegeven de profeet te beledigen? Met jullie bedoel ik de Nederlandse staat. Je hebt hier veel varkens. Eentje is de grote, dat is Wilders."

De beide slachtoffers en een aantal familieleden zijn bij de zitting aanwezig. De rechtbank betuigde aan het begin van de zitting haar medeleven aan de slachtoffers. "We begrijpen dat het pijnlijk is en dat het emotioneel voor u kan zijn", aldus de voorzitter. Ze heeft S. verzocht om Wilders bij naam te noemen, als hij tijdens het tweedaagse proces over hem heeft.

Verslaggever Geert Gordijn is bij de zaak aanwezig en doet voor RTL Nieuws verslag vanuit de rechtbank

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore