Zelfgekozen moment

D66-voorstel stervenshulp bij voltooid leven leidt tot 'lichte irritatie' bij CU

02 september 2019 09:23 Aangepast: 02 september 2019 11:23
Beeld © ANP

Begin volgend jaar komt D66 met een initiatiefvoorstel dat stervenshulp bij voltooid leven mogelijk moet maken. Het wetsvoorstel ligt gevoelig bij de coalitiepartners CDA en ChristenUnie.

Nu is alleen euthanasie mogelijk voor mensen die een medische aandoening, een beperking of een ziekte hebben.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Inzameling voor arts die 'moord pleegde' door euthanaseren dementerende vrouw

Het kabinet onderzoekt momenteel de behoefte aan stervenshulp bij oudere mensen die levensmoe zijn, maar CDA-minister Hugo de Jonge zet daar volgens D66-Kamerlid Pia Dijkstra niet genoeg vaart achter. "Dat vind ik heel jammer. De minister voelt de urgentie duidelijk minder dan ik", zegt ze in het AD. 

Zelfgekozen moment

"Mensen op hoge leeftijd die gaan lijden aan het leven, moeten de gelegenheid krijgen om op een zelfgekozen moment te overlijden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Woede en verbazing over standpunt Baudet over vrouwen, abortus en euthanasie

Dijkstra denkt dat het nog wel een tijd zal duren voordat het voorstel wordt aangenomen. "Zo’n plan vergt veel overleg en discussie in het parlement. Het is geen wet die je er even snel doorheen jast."

ChristenUnie: verbaasd en licht geïrriteerd

Fractievoorzitter Gert-Jan Segers van de ChristenUnie heeft 'verbaasd' en met 'lichte irritatie' kennisgenomen van het voornemen van Dijkstra om haar wetsvoorstel begin volgend jaar in te dienen. De partij lijkt zich daarmee niet aan gemaakte afspraken te houden, zegt hij.

"We hebben afgesproken dat we daarop wachten voordat er verdere stappen worden gezet", zegt Segers. Als een coalitiepartner op zo'n gevoelig terrein afspraken schendt, 'is dat niet goed voor de onderlinge verhoudingen'.

CDA: niet over één nacht ijs

Ook CDA-voorman Pieter Heerma wil eerst afwachten wat het nog lopende onderzoek oplevert. "Waardig ouder worden is een heel serieus onderwerp dat ons uiteindelijk allemaal raakt", zegt hij. "Dan lijkt het mij verstandig niet over een nacht ijs te gaan."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Zieke Hans (60) twijfelt over euthanasie: 'Theorie klopt, maar praktijk is lastig'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore