Ga naar de inhoud
Nederland

Maximumsnelheid snelwegen omlaag door stikstofuitspraak

De A2 bij Vinkeveen. Beeld © ANP

Het stikstofbesluit gooit roet in het eten voor de geplande verhoging van de maximumsnelheid op de A2 tussen knooppunt Holendrecht en Maarssen. Op vier andere trajecten gaat de maximumsnelheid omlaag van 130 naar 120 kilometer per uur. Daardoor zijn automobilisten tussen de 11 seconden en 2,5 minuut langer onderweg.

Het Programma Aanpak Stikstof (PAS) leidde er al toe dat een woonwijk en een minigolfbaan niet kunnen doorgaan. Nu worden ook automobilisten geraakt.

Streep
Lees ook:
Streep door volledige nieuwbouwwijk vanwege stikstofvonnis

2 minuten en 38 seconden

Op de A2 tussen knooppunt Holendrecht bij Amsterdam en Maarssen (ten noorden van Utrecht) mag je nu in de avonduren 130, maar overdag niet harder dan 100 kilometer per uur.

De bedoeling was om de maximumsnelheid voor het hele etmaal te verhogen naar 130, maar dat gaat niet door. Daardoor ben je overdag, als je al zou toekomen aan het rijden van de maximumsnelheid, over het traject van circa 19 kilometer geen 8 minuten en 46 seconden kwijt, maar 11 minuten en 24 seconden. Dat scheelt 2 minuten en 38 seconden.

11 seconden

Op vier andere stukken snelweg gaat de maximumsnelheid door het stikstofbesluit omlaag van 130 naar 120. Het gaat om A1 tussen de aansluiting Barneveld en knooppunt Beekbergen (33 kilometer), A28 tussen strand Nulde en Strand Horst (5 kilometer), A28 tussen strand Horst en knooppunt Hattemerbroek (39 kilometer) en de A50 tussen knooppunt Beekbergen en Epe (17 kilometer).

Automobilisten zijn daar respectievelijk 1 minuut 16 seconden, 11 seconden, 1 minuut 30 seconden en 39 seconden langer onderweg.

Rijkswaterstaat hoopt uiterlijk 1 oktober de borden langs de snelwegen te hebben aangepast.

Voor de vier stukken snelweg op de Veluwe was het verkeersbesluit voor snelheidsverhoging nog niet onherroepelijk. Daarom wordt de maximumsnelheid er verlaagd.

Stikstofbesluit heeft gigantische gevolgen:

03:42