40 procent

Prijzen openbaar vervoer stijgen sterker dan die van autorijden

02 september 2019 02:38 Aangepast: 02 september 2019 06:56
Archieffoto Beeld © ANP / Remko de Waal

De prijzen voor bus- en taxiritten zijn de afgelopen tien jaar met 40 procent gestegen. Autorijden, maar ook ritjes met de trein, tram en metro zijn in dezelfde periode slechts 25 procent duurder geworden, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Onder autokosten verstaat het CBS de aanschaf van een voertuig, onderhoud, brandstof, parkeerkosten, verzekering en motorrijtuigenbelasting.

De toename in de prijzen voor het openbaar vervoer komt gedeeltelijk door de wijziging in de btw-tarieven. In januari van dit jaar werd het lage btw-tarief, dat voor openbaar vervoer geldt, verhoogd van 6 naar 9 procent.

btw

Deze btw-verhoging is terug te zien in de recente stijging van de prijzen bij het openbaar vervoer. Op jaarbasis stegen de ov-prijzen in juli 2019 met 5,5 procent.

De prijsstijging trof vooral bus- en taxireizigers. Het reizen per bus werd 7,7 procent duurder terwijl de prijs voor een taxiritje met 6,7 procent steeg.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Taxi van vliegveld naar stad vaak vele malen duurder dan vliegticket

Tien keer zoveel

In Nederland wordt tien keer zoveel besteed aan autokosten als aan het openbaar vervoer. Ongeveer een derde van de autokosten is voor brandstof. De prijs hiervoor lag in juli 2019 bijna 26 procent hoger dan in 2009.

Vooral de verzekeringspremies en parkeerkosten namen in de afgelopen tien jaar flink toe. Parkeertarieven gingen met bijna 40 procent omhoog. De premies van motorrijtuigenverzekeringen stegen ruim 50 procent.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Uurtje parkeren in centrum Amsterdam kost vanaf vandaag 7,50 euro

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore