Noodsituatie op Prinsjesdag

Tweede Kamer onderzoekt of er óók 'designated survivor' moet komen

01 september 2019 17:08 Aangepast: 02 september 2019 05:51
Kamervoorzitter Khadija Arib. Beeld © ANP

De Tweede Kamer onderzoekt of het mogelijk is om een 'designated survivor' aan te wijzen. Die zou parlementaire taken op zich moeten nemen, als er bijvoorbeeld een aanslag is op Prinsjesdag.

Dat heeft Kamervoorzitter Khadija Arib gezegd in het tv-programma Buitenhof. "De Kamer vindt het op zich een goed idee." D66-Kamerlid Joost Sneller onderzoekt momenteel of het mogelijk is en hoeveel volksvertegenwoordigers dan moeten worden aangewezen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kabinet houdt tijdens Prinsjesdag 'designated survivor' achter de hand

Het kabinet zal op Prinsjesdag voor het eerst zo'n 'aangewezen overlever' hebben. Het gaat waarschijnlijk om een minister. Die zal dan niet aanwezig zijn in de Ridderzaal en in het geval van een noodsituatie de leiding van het land krijgen.

Premier Rutte adviseerde de Kamer om ook te kijken naar het aanstellen van een 'designated survivor'. Arib zegt dat nu gekeken wordt of 'dat staatsrechtelijk wel kan'. "Het is niet zo simpel als een paar Kamerleden apart houden."

Wie is de overlever?

Het instellen van een 'designated survivor' zou niets te maken hebben met een verhoogde dreiging. Toch is het volgens Arib wel goed om er over na te denken. "We leven in een tijd waar de dreiging best hoog is."

Wie de 'designated survivor' van de regering is, blijft geheim. Jos Heymans deed gisteren in zijn column al een paar suggesties.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore