Nieuwe look

Het onvergetelijke moment dat je je baard laat staan: 'Het ging over niks anders meer'

01 september 2019 15:22 Aangepast: 02 september 2019 07:17
De koning met zijn nieuwe look bij de viering van 75 jaar vrijheid in Terneuzen. Beeld © ANP

Van: 'Eindelijk, het staat prachtig' tot: 'Wat is het ordinair'. Vrijwel iedereen heeft wel een mening over de nieuwe look van koning Willem-Alexander. Hetzelfde overkwam oud-minister Ronald Plasterk, die zijn baard ook eens liet staan. "Het ging nergens anders meer over."

Bij de uitvaart van prinses Christina had koning Willem-Alexander al een baardje. Maar de verwachting was dat het om een vakantiebaardje ging. De verrassing was daarom des te groter toen hij gisteren, bij zijn eerste officiële werkdag, met nog vollere baard verscheen. "Ik was zeer verbaasd", zei royalty-deskundige Rick Evers gisteren tegen RTL Nieuws.

Het bleef ook bij anderen niet onopgemerkt. Op sociale media hadden velen er een mening over.

Netjes maken

Datzelfde overkwam Ronald Plasterk in 2013. Hij was minister in het kabinet Rutte II en was net terug van vakantie in Marokko. "Daar is een baard heel normaal, dus ik liet hem ook staan. Het gebeurde wel vaker dat ik mij op vakantie minder vaak schoor. Maar ditmaal besloot ik hem niet weg te werken toen ik weer thuis was, maar hem juist netjes te maken."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Koning voor het eerst tijdens officiële werkdag met 'vakantiebaard'

Zo ging hij met zijn nieuwe look naar Den Haag. Dat heeft-ie geweten. Bijna de gehele Nederlandse pers schreef erover, inclusief de kwaliteitskranten. Er verschenen columns en een terrorisme-expert van Clingendael noemde Plasterk baard 'wonderlijk'. "Ik moest er in het begin wel om grinniken, het had wel iets komisch, zoveel aandacht."

Alle bladen

Maar het werd veel, te veel, oordeelde hij. "De eerste vraag van elk interview dat ik toen gaf, ging over mijn baard. Ik stond ineens in alle bladen. Voor een politicus kan aandacht plezierig zijn, maar in deze mate was het niet meer plezierig. Het ging niet meer om de inhoud." Hij ging nog wel met zijn baard naar Prinsjesdag, maar bij de Algemene Beschouwingen was de baard er toch af. 

De baard van oud-minister Ronald Plasterk. De baard van oud-minister Ronald Plasterk.

Mannen met baarden, het houdt velen bezig. Dat ondervond ook Matthijs van Nieuwkerk die in 2011 zijn gezichtsbeharing liet staan. En in het NOS-journaal in 2013 baarde presentator Jeroen Tjepkema opzien met zijn metamorfose. Er verschenen artikelen, er verschenen grappen en allemaal schoren ze hun baard uiteindelijk weer af. 

Aantrekkelijk

Door de jaren heen zijn er tientallen onderzoeken gedaan naar de gevolgen van baardgroei. Uit Australisch onderzoek blijkt dat baarden als aantrekkelijk worden gezien tot het moment dat heel veel mannen een baard hebben. En ander onderzoek zegt dat een baard in combinatie met een bril, de baankansen verhoogt. En lange mannen met baarden hebben meer kans op succes.

Toch is er ook een kanttekening: dit jaar bleek dat in een gemiddelde baard meer bacteriën zitten dan in de vacht van een hond en het zou net zo vies zijn als een toilet.

Koning Willem-Alexander (met baard) naast koning Filip van België en koningin Maxima. Koning Willem-Alexander (met baard) naast koning Filip van België en koningin Maxima.

Hoe dan ook, over de baard van de koning is Plasterk erg te spreken. Het staat staat hem goed, vindt de oud-minister. Etiquette- en imagodeskundige Gonnie Klein Rouweler is het met hem eens. "Het viel me op dat hij rossig is. Maar het ziet er goed verzorgd uit. Ik vermoed dat dit zijn nieuwe look is en dat past goed in de historie: ook de koningen Willem I, II en III hadden een baard."

Losser

De baard is typerend voor de de manier waarop Willem-Alexander het koningschap invult, denkt ze. Doorgaans veranderen staatshoofden hun uiterlijk nauwelijks op een radicale manier - prinses Beatrix heeft altijd dezelfde haardracht bijvoorbeeld. Maar gewone mensen ondergaan wel vaker een metamorfose. "De koning heeft altijd aangegeven dat hij losser wil overkomen. Deze nieuwe baard geeft dat weer. Het maakt hem menselijk."

Toch zal de koning een keuze moeten maken tussen wel of geen baard, vindt ze. "Als je vaak wisselt, wordt het lastiger voor de herkenbaarheid. Het is goed om te weten wat je ermee wil. Het vraagt ook wat alertheid en werk om hem netjes te houden. Als er eten achterblijft, zal dat meteen uitvergroot worden. Daar wil je niet mee achtervolgd worden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Onderzoek: mannen met baarden zijn minder schoon dan honden

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore