Crash in noodweer

Luchtballonvaarder Hans na noodlanding: 'De wind greep ons ineens'

01 september 2019 11:07 Aangepast: 01 september 2019 11:31
De gecrashte ballon. Beeld © RTL Nieuws

Er was letterlijk geen wolkje aan de lucht. Maar eenmaal in de lucht werd ballonvaarder Hans compleet overvallen door noodweer. Gisteravond moest hij een noodlanding maken met zijn luchtballon bij het Limburgse Swalmen. "Dit wil ik nooit meer meemaken", vertelt hij aan RTL Nieuws.

Hans zat met drie andere passagiers in de luchtballon - een echtpaar en hun dochter uit Saoedi-Arabië - toen ze werden gegrepen door het noodweer. Meerdere mensen zagen vanaf de grond gebeuren hoe de ballon 'naar beneden crashte', zoals de politie het omschreef.

Geen risico's

"Ik heb meer dan duizend ballonvaarten gedaan", zegt Hans. "Als er een ballonvaarder is die zich altijd goed voorbereidt op het weer, ben ik het wel. Ik neem nooit risico's. Dit is de eerste keer dat mij zoiets is overkomen." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ongeluk met luchtballon door noodweer, 4 gewonden

Alles wees er voor Hans op dat het een mooie vaart zou worden, toen hij opsteeg in het dorp Cadier en Keer, in de gemeente Eijsden-Margraten. "Ik had twee weersites voortdurend gecheckt en het zag er goed uit. Er was weliswaar wat regen in België, maar dat zou voor ons niks betekenen. De omstandigheden waren heel goed." De bedoeling was dat ze richting Landgraaf zouden gaan. 

Andere kant

Eenmaal in de lucht, gingen ze een andere kant op. Niks om van in de stress te raken, dacht Hans. Dat gebeurt wel vaker. Bij Maastricht Aachen Airport steeg de luchtballon op naar 3000 voet, ongeveer een kilometer hoogte. "Toen zag ik dat zich achter me ineens een bui ontwikkelde. De druppels veranderden heel snel in een enorme regenbui met onweer."

Hans wilde de ballonvaart beëindigen. Toen ze bijna gingen landen, werden ze gegrepen door de harde wind. De ballon dreef af richting een woonwijk. Daar lukte wel om de grond te bereiken. "Maar we gingen veel te hard en ik kon niet landen door alle obstakels. Het was te gevaarlijk."

Dus brak hij de landing af en steeg weer op tot op 3000 voet. "Vanuit daar wilde ik me opnieuw oriënteren."

Opnieuw gegrepen door wind

Bovenin was het kalmer en het onweer leek weg te gaan. Hij waagde een poging om te landen bij weilanden vlakbij Swalmen. Op dat moment werd de luchtballon voor de tweede keer gegrepen door de wind. Hans zette nu toch door en kwam hard neer. "We werden honderd meter over de grond gesleept tot de ballon tegen de bosrand tot stilstand kwam."

De luchtballon werd twee keer gegrepen door de harde wind. De luchtballon werd twee keer gegrepen door de harde wind.

De hulpdiensten waren snel ter plekke. Hans liep enkele schaafwonden op, net als de passagiers. "Het leek bij hen niet ernstig te zijn", zegt Hans.

Uit voorzorg werden ze wel alle vier naar het ziekenhuis gebracht. Vandaag zal hij opnieuw contact opnemen met de passagiers om te kijken hoe het gaat. De ballon en mand lijken niet beschadigd geraakt.

Rustig blijven

De ballonvaarder is geen enkel moment in paniek geweest, vertelt hij. "Je moet in zo'n situatie blijven nadenken. Dat heb ik gedaan. Als je niet rustig bent, dan ben je verloren, dan gebeuren er echt ongelukken. Ik bleef telkens overwegen wat het beste was. Ook de passagiers bleven rustig, hebben nooit geschreeuwd."

Hoewel Hans dit nooit meer wil meemaken, is hij niet van plan om te stoppen met de ballonvaarten. "Vanavond staat er weer een op het programma. En ik voel me prima. Maar ik heb al laten weten dat ik die waarschijnlijk aan me voorbij laat gaan."

De luchtballon moest een noodlanding maken. De luchtballon moest een noodlanding maken.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore