Leeftijdscontrole ontbreekt

'Kind kan moeiteloos online gokken, bescherming moet beter'

31 augustus 2019 09:10 Aangepast: 31 augustus 2019 19:04
Een telefoon met een onlinecasino. Beeld © ANP

Het kabinet moet kinderen beter gaan beschermen tegen onlinegokbedrijven. Dat vindt de ChristenUnie.

"Het is op dit moment kinderlijk eenvoudig voor een 15-jarige om online te gokken en verslaafd te raken. Dat moet zo snel mogelijk anders", zegt Kamerlid Stieneke van der Graaf van de partij. 

Vergunning intrekken

"Met oog op de nieuwe wetgeving die onlinegokken legaliseert is het nog meer van belang dat de Kansspelautoriteit optreedt tegen onlinegokbedrijven die de wet overtreden en minderjarigen laat gokken op hun site. Ik wil dat onlinegokbedrijven die dit doen hun vergunning verliezen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Waarom gokken we zo graag? 'Van geld inzetten gaat je lichaam aan'

Aanleiding is een NOS-onderzoek waaruit blijkt dat gokbedrijven en de Kansspelautoriteit niet of nauwelijks hun verantwoordelijkheid nemen voor kinderen.

Leeftijdscontrole ontbreekt

Bij alle populaire gokwebsites is het voor minderjarigen eenvoudig om te gokken. Hoewel deelname van jongeren verboden is, ontbreekt overal leeftijdscontrole, laat het onderzoek zien.

Het gaat om zowel een aanbieder met een vergunning voor onlinegokken in Nederland (Toto) als bedrijven die zo'n vergunning niet hebben, zoals Unibet en Bwin. De Kansspelautoriteit kwam in 2016 ook al tot de conclusie dat goksites geen effectieve leeftijdscontroles uitvoeren, maar legde daarvoor nog nooit boetes op.

Miniatuurvoorbeeld
Kees meer

Kansspelautoriteit praat met game-sector over gokken

'Hoogste prioriteit'

Toch benadrukt bestuursvoorzitter René Jansen dat het beschermen van jongeren wel degelijk de hoogste prioriteit heeft. 

"We delen wel boetes uit aan sites zonder vergunning, maar doen dat vanwege het feit dat ze zich überhaupt richten op de Nederlandse markt. Dat mag niet", zegt hij tegen de NOS. "En daarmee beschermen we ook zo veel mogelijk de jongeren die er spelen."

Floor van Bakkum van verslavingszorginstelling Jellinek vindt het moeilijk te begrijpen. "Ik ging ervan uit dat er goed gecontroleerd zou worden. Dat blijkt nu niet zo te zijn. Dat vind ik heel zorgelijk."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore