75 jaar vrijheid

Slag om de Schelde herdacht, cruciaal voor bevrijding Nederland

31 augustus 2019 06:47 Aangepast: 31 augustus 2019 06:49
Koningin Wilhelmina zet na de bevrijding weer voet in Nederland. Hier inspecteert zij leden van de Prinses Irene Brigade in de haven van Vlissingen Beeld © ANP

Niet erg bekend in Nederland, maar cruciaal voor de bevrijding van Nederland: de slag om de Schelde. Vandaag wordt een van de grootste militaire operaties in de Tweede Wereldoorlog herdacht.

Met de herdenking wordt de nationale viering van 75 jaar vrijheid afgetrapt. Koning Willem-Alexander luidt vanmiddag in Terneuzen de belboei, die 75 jaar geleden ook aangaf dat de vaarweg naar Antwerpen mijnenvrij was.

Vrije doorvaart Westerschelde

De geallieerden wilden een vrije doorvaart door de Westerschelde, om via de bevrijde haven van Antwerpen troepen en materieel te kunnen aanvoeren op het Europese vasteland. Maar de Duitsers hadden de oevers van de zeearm nog in handen. 

De Canadezen voerden 12.000 man aan om de 86.000 Duitsers te verdrijven. De slag duurde bijna een maand, verwoestte Zeeuwse eilanden en kostte duizenden burgers en soldaten het leven. Pas op 8 november zegevierden de bevrijders.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Stapel brieven uit Tweede Wereldoorlog gevonden op bankje Utrecht Centraal

Vloot- en vliegshow

Alle geallieerde landen die op Nederlands grondgebied hebben gevochten in 1944/1945 hebben regeringsvertegenwoordigers naar Terneuzen gestuurd. Gouverneur-generaal Julie Payette van Canada zal net als premier Mark Rutte spreken. 

In de haven van Terneuzen is het de hele dag feest met muziek, theater en een vloot- en vliegshow. Het centrum van Terneuzen is gesloten voor verkeer. De Westerscheldetunnel is deze dag tolvrij.

Zeeuwse schoolkinderen hebben deze week een lespakket gekregen over de slag. Op Uncle Beach in Vlissingen is een monument onthuld voor slachtoffers.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Oud-klasgenoten gedenken dat Anne Frank vandaag 90 zou zijn geworden

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore