Nederland

Uniek vloertje scoren voor je kantoor? De NS sloopt ze voor jou uit de trein

02 september 2019 06:18 Aangepast: 02 september 2019 10:35
De oude SGM-sprinter. Beeld © iStock

Ondernemers en bedrijven die nog eens een opmerkelijk vintage interieur aan willen schaffen, kunnen vandaag en morgen hun slag slaan. Je kunt bij de NS langs om te zien wat je allemaal uit oude treinen kunt kopen.

Het spoorbedrijf organiseert namelijk schouwdagen voor de oude Sprinters, die uit de roulatie gaan. De zogenoemde SGM-treinen hebben er een diensttijd van zo'n 40 jaar op zitten en worden vervangen.

Alles te koop!

Omdat de NS ze liever niet naar de sloop brengt, probeert het bedrijf zoveel mogelijk te verkopen. Denk aan tafels, vloeren, prullenbakjes, klapstoelen, plafonds, schuifdeuren, deurstangen, voorruiten, spiegels, kortom: alles wat er zoal los en vooral vast in een trein te vinden is.

Mocht je nu denken: "Leuk, ik schaf een bankje aan voor in de industriële living", wees gewaarschuwd, want er zitten wel wat mitsen en maren aan. In de eerste plaats moet je ingeschreven staan als ondernemer bij de KVK. Gewone burgers kunnen dus niet thuis treintje gaan spelen met hun oogst.

Minimum

Maar ook dan is het nog geen gelopen race. Want per item is er een minimumaantal bepaald dat moet worden afgenomen. Neem bijvoorbeeld de treinbankjes: er moeten er minstens 200 aangevraagd worden voor de NS ze ook daadwerkelijk los gaat trekken voor de kopers.

Handremmen gaan per 50 stuks. Leuk om te hebben, maar je moet er wel heel erg van houden om ze ook daadwerkelijk in bezit te krijgen dus. Alle onderdelen hebben een minimum afnamehoeveelheid, ander is het volgens de Spoorwegen niet rendabel: "Op die manier kunnen wij ook een financieel duurzame bedrijfsvoering borgen."

Zonder winstoogmerk

Want de NS laat verder weten geen winst te willen maken op de verkoop. De prijs die je betaalt is gebaseerd op de kosten van de 'demontage en logistiek'. Maar uiteindelijk zal je toch zelf de onderdelen moeten komen ophalen, op een nog nader te kiezen plek.

Wat, pak hem beet, een vloer of een set noodremmen ongeveer gaat kosten, kon een woordvoerder niet zeggen.

Waarschijnlijk hoef te trouwens niet direct toe te slaan bij de eerste kans. Want de komende jaren worden er 90 treinen van dit type uit de roulatie gehaald. Overigens zegt de NS er wel bij dat ze, als het even kan, de treinen gewoon in zijn geheel verkopen.

Een kleine greep uit het grote assortiment:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore