Wind draait

'Eindsprintje van de zomer': groot temperatuurverschil zaterdag en zondag

30 augustus 2019 11:07 Aangepast: 30 augustus 2019 13:21
Drukte op het strand tijdens een zomerse dag. Beeld © ANP

Zonaanbidders hebben wat om naar uit te kijken: morgen laat de zomer zich nog even zien. Het wordt gemiddeld 27 graden en in het oosten en zuidoosten gaat het zelfs richting 31 graden. Daarna gooit de wind roet in het eten.

"Morgen is het echt een zomerdag, een eindsprintje van de zomer", zegt Marc de Jong van Buienradar. "Er is heel veel zon en het wordt heel warm. Het valt meteorologisch ook samen met de laatste dag van de zomer." 

De wind die vanuit het zuiden komt, gaat volgens De Jong draaien naar het noodwesten. Zaterdag laat op de avond komt er al wat bewolking. "Zondagochtend vroeg krijgen we te maken met koelere en vochtigere lucht. Het wordt gemiddeld 19 graden zondag en er kunnen buien ontstaan."

Waarom het nooit heel veel warmer wordt dan 40 graden

Nicolien van Buienradar vertelt je waarom rond de 40 graden de rek er wel uit is.

De dagen daarna kan er soms een bui vallen. De zon laat zich ook geregeld zien. De middagtemperaturen schommelen tussen 18 en 21 graden. "Dat zijn normale waarden voor de tijd van het jaar", stelt De Jong. "Maar dinsdag wordt echt nog wel een lekkere dag."

En is het dan afgelopen met de zomer? Dat hoeft niet, zegt De Jong. "In september kan het nog wel eens gaan nazomeren. Maar de kans dat we nog eens 30 graden halen, is in september altijd een stuk kleiner. En we zullen er aan moeten wennen dat er af en toe een bui kan vallen." 

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore