Songfestival 2020

Kogel door de kerk: songfestival volgend jaar in Rotterdam

30 augustus 2019 11:52 Aangepast: 30 augustus 2019 13:12
Ahoy-directrice Jolanda Jansen en wethouder Said Kasmi (R). Beeld © ANP

De geruchten waren er al en nu is het bevestigd. Niet Maastricht, maar Rotterdam is volgend jaar mei de gastheer van het 65ste Eurovisiesongfestival. De beslissing werd in Rotterdam met gejuich ontvangen. Op 12 en 14 mei zijn de halve finales. Op 16 mei is de finale.

"Rotterdam Ahoy is wat ons betreft de meest geschikte locatie om drie state-of-the-art-tv-shows te produceren voor ruim 180 miljoen kijkers", zegt uitvoerend producent Sietse Bakker. "Met Rotterdam als gaststad voor het Eurovisiesongfestival kiezen we niet alleen voor een stad met een bijzonder verhaal en een onmiskenbare daadkracht."

De burgemeester van Maastricht reageerde luchtig op het besluit. "Het maakt niet uit", zei ze in een eerste reactie tegen de NOS. "Zolang we als Nederland maar een mooi songfestival neerzetten. We zijn trots op onszelf en hebben iets heel moois neergezet."

Zo werd bekend welke stad het songfestival organiseert:

Presentator

Wie de show in Ahoy gaat presenteren wordt in december bekend. Wel is al duidelijk dat Marnix Kaart en Marc Pos de regisseurs zijn van de finale en de twee halve finales. De organisatie is in handen van NPO, AVROTROS en NOS samen met de European Broadcast Union. 

Nederland mag het songfestival organiseren omdat Duncan Laurence de editie van dit jaar in Israël won. Het evenement werd vier keer eerder in Nederland georganiseerd, namelijk in Hilversum, Amsterdam en twee keer in Den Haag.

Voor het organiseren van het songfestival waren aanvankelijk vijf steden in de race, maar al snel werd duidelijk dat de strijd zou gaan tussen Rotterdam en Maastricht.

Zowel de verliezende als de winnende gaststad geeft vanmiddag om 15.00 uur een persconferentie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Poll: wie moet het Songfestival presenteren?

Aan alle eisen wordt ruimschoots voldaan

Ahoy staat nu nog letterlijk deels in de steigers vanwege een verbouwing, maar eerder zei directrice Jolanda Jansen al dat het evenementencentrum ruim op tijd klaar zal zijn voor het songfestival. "De tv-show zal in de arena plaatsvinden, zaken als de greenroom, kantoorruimtes en persruimtes kunnen allemaal in onze bestaande hallen plaatsvinden. De nieuwbouw zullen we niet nodig hebben, en is tegen die tijd aan de buitenkant helemaal gereed."

In de arena in het Rotterdamse complex is in ieder geval meer dan genoeg ruimte voor talloze songfestivalliefhebbers. In de zaal passen namelijk 16.000 mensen, 6000 meer dan was geëist. Ook aan de andere eisen wordt ruimschoots voldaan. Zo is het dak 23 meter hoog, terwijl een ondergrens van 18 meter werd aangehouden en kunnen de balken meer dan genoeg gewicht aan voor alle camera's en lichten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore