Ga naar de inhoud
Uitbetaling tegoed

Oprichter Dream or Donate: 'Bewijzen donaties nodig'

Dream or Donate-oprichter Robert-Jan Mastenbroek in gesprek met RTL Nieuws. Beeld © RTL Nieuws

Robert-Jan Mastenbroek, de oprichter van de dinsdag offline gehaalde crowdfundingswebsite Dream or Donate, vraagt gedupeerden bewijs van individuele donaties aan te leveren. Volgens de man achter de in opspraak geraakte site kan hij dan pas het geld dat mensen nog tegoed hebben uitbetalen.

De donatiewebsite ging dinsdag opeens offline. Het platform werd door mensen gebruikt om geld in te zamelen voor medische behandelingen of aangepast vervoer voor mensen met een beperking. Volgens Mastenbroek had hij de site offline gehaald, omdat hij gehackt was en de boosdoeners donaties kunstmatig verhoogden. 

Bewijzen donaties

Het geld dat al was opgehaald verdween met het opdoeken van de website. Het zou om tienduizenden euro's gaan die mensen nog tegoed hadden. In een speciale groep voor gedupeerden op het communicatieplatform Slack zegt Mastenbroek nu het geld te willen uitbetalen. Daarvoor zegt hij wel bewijzen van de donaties nodig te hebben.

Gedupeerden
Lees ook:
Gedupeerden offline gehaalde donatiesite kunnen waarschijnlijk fluiten naar geld

'Geen zorgen'

"Niemand hoeft zich zorgen te maken over mogelijk geld wat nog uitbetaald moet worden", zegt hij op Slack. "Als ik een schatting mag maken, verwacht ik dat er nog maximaal zo’n 40.000-50.000 euro uitbetaald moet worden, wat helemaal geen probleem is en dit zal gewoon plaatsvinden."

Om te achterhalen welke donaties hebben plaatsgevonden, is het nodig om bewijzen van die donaties te zien, zegt Mastenbroek. "Dit zal vergeleken worden met wat er al uitbetaald is aan de Dromen en zo zal iedereen het daadwerkelijke bedrag dat hij of zij nog hoort te ontvangen zo spoedig mogelijk ontvangen."

Donatiewebsite
Lees ook:
Donatiewebsite plotseling offline: tienduizenden euro's verdwenen

Ook zou Mastenbroek de gedupeerden willen terugbetalen met geld dat hij ontvangt met het verkopen van zijn villa. Die zou op een waarde van 950.000 euro zijn geschat. Volgens De Telegraaf beschikt de woning onder meer over acht slaapkamers, een bioscoop en een zwembad.

'Onzin'

Niet iedereen is onder de indruk van de belofte van Mastenbroek. "Onzin dit. Alle donaties heeft hij ontvangen op een rekening bij de bank", reageert een van de gedupeerden tegenover het AD. "Daar kan hij een overzicht inzien of opvragen. Denkt meneer nou echt dat alle donateurs zich bij hem zullen gaan melden?"

Crowdfunding vaker laatste redmiddel

02:31