Waarschuwing

'Jongeren doen er steeds langer over om zelfstandig te worden'

29 augustus 2019 22:55 Aangepast: 30 augustus 2019 08:07
Beeld © ANP

Nederlandse jongeren worden steeds later zelfstandig. Daarvoor waarschuwt de Sociaal-Economische Raad (SER) in een nieuw rapport. Volgens het adviesorgaan verloopt de weg van jongeren naar een zelfstandig bestaan steeds trager.

Daarnaast is onder jongeren sprake van een tweedeling. "Jongeren met voldoende hulp vanuit een breed netwerk profiteren veel meer van alle kansen ten opzichte van jongeren die niet over zo’n netwerk beschikken", zegt SER-voorzitter Mariëtte Hamer.

'Jong talent blijft onbenut'

"Die onzichtbare muur tussen deze twee groepen wordt steeds hoger en is niet goed voor onze economie, want jong talent blijft zo onbenut en het verscherpt de tweedeling in de samenleving."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Veel scholieren hebben last van schoolstress: 'Ik leerde 's nachts door'

In het rapport staat ook dat het sociale leenstelsel voor onzekerheid zorgt. Het jongerenplatform van de SER maakt zich daar zorgen over en pleit voor een 'gedegen onderzoek' naar de gevolgen van het leenstelsel.

Jongeren krijgen stress door een lening

Dat zou namelijk grote invloed hebben op de vervolgstappen in het leven van studenten, zoals het kopen van een huis. Uit onderzoek van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) bleek al eerder dat jongeren stress ervaren door de lening.

Jongeren blijken ook steeds vaker zaken uit te stellen. Omdat ze vaak lang moeten wachten op een vast contract, komt het kopen van een huis pas later. Daarnaast blijven jongeren langer bij hun ouders wonen en wordt steeds later gedacht aan het stichten van een gezin. Daarnaast kampen velen met psychische klachten of stress, wat een zelfstandig bestaan ook moeilijk maakt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van