Ga naar de inhoud
Dream or Donate

Gedupeerden offline gehaalde donatiesite kunnen waarschijnlijk fluiten naar geld

Kankerpatiënt Heidi de Ruiter moet nog 1500 euro krijgen van Dream or Donate Beeld © RTL Nieuws

Voor honderden gedupeerden van de offline gehaalde donatiesite Dream or Donate gaat het uiterst lastig worden om hun geld terug te krijgen. Er is voor zeker 40.000 euro aan donaties verdwenen. Gedupeerden willen zich verenigen in de hoop iets van hun geld terug te krijgen, maar succes bij de politie of rechter is volgens strafrechtdeskundige Joost Verbaan zeker geen garantie.

De website Dream or Donate ging dinsdagnacht offline. Dat gebeurde volgens eigenaar Robert-Jan Mastenbroek nadat hij in de voorbije maanden werd gehackt. Kwaadwillenden zouden de donaties kunstmatig hebben verhoogd, waardoor Mastenbroek naar eigen zeggen veel geld moest uitkeren aan donatie-acties. Dat kon hij niet volhouden, en dus haalde hij de website offline. 

Rammelend verhaal

Bewijs van de hack heeft Mastenbroek niet. Ook opmerkelijk is dat hij geen aangifte heeft gedaan of gaat doen bij de politie. "Die gaan hier toch niks aan doen", herhaalt hij vandaag tegenover RTL Nieuws. Gedupeerden vinden dat zijn verhaal rammelt en willen dat de politie onderzoekt of er sprake is van oplichting.

Marina van der Kruijs moet nog 1700 euro krijgen van Dream or Donate. Haar zus startte een inzamelingsactie omdat Marina voor een operatie aan een cyste in het buitenland onder het mes moet. In Nederland wordt de behandeling vanwege het gebrek aan kennis over haar aandoening niet uitgevoerd. "Ik moet iets, want ik raak steeds meer beperkt."

'Met tranen op de bank'

Met het geld kon Marina naar Engeland om zich daar te laten opereren. "Bij iedere euro die binnenkwam zit je met tranen op de bank." Ze is bang dat ze het geld niet meer terugziet en heeft de politie gebeld. "Die zeiden dat ik geen aangifte kon doen omdat het een zaak is voor de civiele rechter en niet voor de politie." 

Een andere gedupeerde, Pascal Koolhof, heeft vanochtend wel aangifte kunnen doen tegen Mastenbroek. "Het gaat om internetoplichting. Ik heb deze donatie-actie gestart voor mijn dochter die een rolstoelbus nodig heeft. Ik wacht nog op 9400 euro." Van het hackverhaal gelooft hij niet zo veel: "Als hij al is gehackt, heeft hij de site toch maandenlang in de lucht gehouden." 

Donatiewebsite
Lees ook:
Donatiewebsite plotseling offline: tienduizenden euro's verdwenen

Oplichting

Volgens strafrechtdeskundige Joost Verbaan (Erasmus Universiteit) is het een pittige kluif om geld terug te krijgen. "Als het al een strafbaar feit is, dan is het geen diefstal, maar verduistering. Als het waar is dat de website is gehackt, dan is de eigenaar opgelicht. Oplichting kan alleen door de politie worden onderzocht. Die moeten een aangifte dan wel opnemen." 

Bij de civiele rechter kun je volgens Verbaan wel aan de kaak stellen dat Mastenbroek niet tijdig heeft gehandeld. "Maar dan moet je wel bewijzen dat hij een wanprestatie heeft geleverd." En dat blijkt in de praktijk lastig. "Als jou door een reisbureau een droomvakantie wordt aangeprezen en het blijkt dat niet te zijn, dan kun je ze niet voor de rechter slepen omdat het geen droomvakantie was." 

Algemene voorwaarden

In de algemene voorwaarden van Dream or Donate staat dat het bedrijf niet aansprakelijk is voor schade ontstaan door bijvoorbeeld diefstal. Ook is deze zin opgenomen: "Dream or Donate garandeert niet dat de weergegeven informatie op de website actueel, volledig en/of juist is." Toch is dat volgens Verbaan geen reden om kansloos te zijn bij een rechter. 

Toezicht op donatieplatforms ontbreekt

Waar goede doelen onder toezicht staan van het CBF, ontbreekt een toezichthouder bij tussenplatforms als Dream or Donate, waar bemiddeld wordt tussen donateurs en particuliere goede doelen. 

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) houdt geen toezicht omdat het gaat om donaties. Autoriteit Consument en Markt (ACM) zegt op te kunnen treden na meldingen of eigen waarnemingen. Over lopende onderzoeken doet de autoriteit geen uitspraken.

Volgens hoogleraar filantropie Rene Bekkers was het wachten op het moment dat het misging. "Het consumentenbelang wordt niet goed gediend. Er is geen kwaliteitskeur. Het is vrijheid, blijheid: totdat het misgaat. Je zou tussenplatforms ook moeten onderwerpen aan toezicht, bijvoorbeeld door zich te laten aansluiten bij het CBF. 

Huis verkopen

In een reactie laat Mastenbroek tegenover RTL Nieuws weten dat hij zijn huis ter waarde van ongeveer 1 miljoen euro gaat verkopen om gedupeerden tegemoet te komen. Hoewel hij gisteren vertelde geen geld meer te hebben, bood hij nu aan om een van de gedupeerden vandaag nog duizenden euro's in cash te overhandigen. Dat geld zou hij hebben verkregen door 'spullen te hebben verkocht'. 

Gedupeerden zijn zich aan het verenigen en zijn in gesprek met het advocatenbureau De Vries & Kasem advocaten.