'Harde kaakslag'

Instructeur militaire academie geschorst na 'knock-out slaan' cadet

29 augustus 2019 11:00 Aangepast: 29 augustus 2019 17:18
Archieffoto Beeld © ANP

Defensie heeft een opperwachtmeester der cavalerie aan de Koninklijke Militaire Academie geschorst omdat hij een cadet had mishandeld.

De onderofficier is na de schorsing gedwongen overgeplaatst naar het Korps Nationale Reserve. Omdat de zaak nog onder de militaire politierechter is, wil het ministerie verder niets zeggen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Militairen vrijgesproken van seksueel geweld kazerne Schaarsbergen

Bevel geweigerd

Volgens De Telegraaf gaf de instructeur de cadet tijdens een oefening vorig jaar juli een kaakslag. Dat gebeurde nadat de student een bevel had geweigerd. 

De cadet zou zijn rugzak even op een picknicktafel hebben laten rusten om zijn pijnlijke rug te ontlasten. Daar was de instructeur niet van gediend, hij wilde dat de cadet zou blijven staan. Daarop zou de instructeur de banden van de rugzak hebben beetgepakt, waarna de pupil hem zou hebben weggeduwd.

Vervolgens gaf de instructeur de pupil  een kaakslag. Die zou knock-out zijn gegaan en na enig tijd zwaar groggy weer bijgekomen zijn met een mond vol bloed.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Defensie start project om ex-militair aan baan te helpen

Transactievoorstel geweigerd

De opperwachtmeester is een transactievoorstel van 750 euro aangeboden, maar dat weigerde hij. Daarom ligt de zaak nu bij de rechter.

In mei werd al bekend dat een kapitein van de KMA was geschorst omdat hij relaties met meerdere vrouwelijke cadetten had. Defensie heeft besloten de man te ontslaan.

Advocaat Sébas Diekstra reageert namens de militair: "Mijn cliënt ontkent ten stelligste dat er sprake is geweest van mishandeling in strafrechtelijke zin. Dat is ook de reden dat hij in verzet is gegaan tegen de opgelegde strafbeschikking van het Openbaar Ministerie. De zaak zal door de verdediging verder worden besproken tijdens de zitting bij de militaire politierechter en niet via de media."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore