Ga naar de inhoud
Softdrugsbeleid

Deze steden experimenteren met staatswiet: alles wat je moet weten

Beeld © ANP

Tien gemeenten zijn geselecteerd voor de wietproef waarbij coffeeshops voortaan cannabis krijgen geleverd door goedgekeurde wiettelers. Er waren 23 aanmeldingen. Coffeeshops in minstens twee steden krijgen in de toekomst mogelijk te maken met aspirant-wietteler Peter Schouten.

Schouten is strafrechtadvocaat in het dagelijks leven en overtuigd van de noodzaak van legalisering van softdrugs. Hij heeft veel mensen in de ellende zien belanden 'als gevolg van het softdrugsbeleid in Nederland'. "Mensen die hun huis worden uitgezet, of diep in de schulden raken. Legalisering van softdrugs is mijn politieke overtuiging", zegt hij.

Vijftig voetbalvelden

Samen met drie anderen wil hij vanaf het eerste begin deelnemen aan het wietexperiment. Ze hebben drie locaties in Brabant op het oog en een daarvan inmiddels een voorstel gedaan. Het gaat om een glastuinbouwlocatie van 30.000 vierkante meter groot. 6000 vierkante meter - zeg maar vijftig voetbalvelden - verwacht Schouten nodig te hebben voor de teelt. En dan is er nog voldoende ruimte over voor beveiliging, productie (knippen, drogen, invriezen) en een indoordistributiecentrum voor vervoerders.

De locatie die Schouten op het oog heeft, moet per jaar 12.000 kilogram wiet produceren: genoeg om heel Breda en Tilburg te kunnen voorzien. "We willen dat het experiment slaagt, zodat Nederland niet weer met een waardeloos beleid wordt opgezadeld."

Wat is de wietproef?

Coffeeshops die deelnemen aan de proef kopen hun wiet bij gecontroleerde wiettelers. Nu doen ze nog zaken aan de achterdeur. Dat is een grijs, crimineel gebied. De teelt of aanvoer van cannabis is verboden.

De wietproef moet dat veranderen. Het experiment moet aantonen of wiet uit de criminaliteit kan worden gehaald, maar ook wat het gebruik van wiet voor de gezondheid betekent. Toch duurt het nog wel even voordat de eerste staatswiet in de winkels ligt. Waarschijnlijk is dat pas in 2021.

De proef duurt in principe vier jaar. Na evaluatie kan het experiment met anderhalf jaar worden verlengd.

Wie doen er mee aan de wietproef?

26 gemeenten hadden zich aangemeld voor het experiment. Deze tien steden doen mee aan het experiment met legale wietteelt:

  • Almere
  • Arnhem
  • Breda
  • Groningen
  • Heerlen
  • Hellevoetsluis
  • Maastricht
  • Nijmegen
  • Tilburg
  • Zaanstad

Lelystad, Roermond, Hoorn, Helmond, Zutphen, Tiel en Midden-Groningen gelden als reserve mocht er alsnog een gemeente afhaken en als controlegroep. Ze mogen niet experimenteren met legale wietteelt, maar zijn voorgedragen als vergelijkingsgemeente, waartegen de bevindingen in de experimenterende gemeenten kunnen worden afgezet. 

En de vier grote steden dan?

Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag ontbreken, omdat de opzet van de proef hun niet aanstaat. Ze maken bijvoorbeeld bezwaar tegen de eis dat alle coffeeshops in de gemeente moeten deelnemen aan de proef.

Dit is in Amsterdam, met 166 coffeeshops, onmogelijk, stelde burgemeester Femke Halsema. Ze zegt ook dat de proef bij voorbaat al mislukt is, als Amsterdam niet mee mag doen.

Wat als een coffeeshop niet wil meewerken?

De Maastrichtse coffeeshophouders noemen het experiment een wangedrocht en 'een smakeloos compromis van het huidige kabinet'. Zij hebben gezegd niet mee te zullen werken aan de proef, maar de vraag is wie aan het langste eind trekt. Coffeeshops in deelnemende gemeenten die medewerking weigeren, kunnen worden gesloten door de burgemeester.