Wietproef

In deze gemeenten wordt er straks getest met legale wiet

28 augustus 2019 19:49 Aangepast: 28 augustus 2019 21:36
Een wietplantage. Beeld © ANP

De gemeenten die meedoen aan de landelijke wietproef zijn bekend. In de proef wordt gekeken hoe wiet legaal geteeld en gedistribueerd kan worden. De bedoeling is dat de proef in 2021 begint.

De gemeenten die onder andere meedoen zijn: Almere, Arnhem, Breda, Groningen, Heerlen, Hellevoetsluis, Maastricht, Nijmegen, Tilburg en Zaanstad.

26 gemeenten

In totaal hadden zich 26 gemeenten aangemeld voor de proef. De commissie die de aanmeldingen heeft bekeken, brengt morgen advies uit. Ministers Ferd Grapperhaus van Justitie en Bruno Bruins (Medische Zorg) nemen dat advies over. Persbureau ANP heeft die stukken van de commissie al ingezien en de steden bekendgemaakt.

De vier grootste steden van het land hadden zich niet aangemeld. De opzet van de proef stond hun niet aan. Ze vonden het bijvoorbeeld onhaalbaar dat alle coffeeshops in de gemeente moeten meedoen, een van de voorwaarden van de proef.

Arnhem is tevreden dat het experiment in hun kant wordt gehouden. "We hebben hier in de Arnhemse raad jarenlang op aangedrongen. Het is mooi dat we dankzij dit experiment ervaring kunnen opdoen met verkoop van veilige softdrugs die niet meer afkomstig zijn uit illegale inkoop", laat D66-raadslid Susan van Ommen weten.

Grotere voorraad

Volgens het kabinet moet het experiment aantonen of wiet uit de criminaliteit kan worden gehaald, maar ook wat het gebruik van wiet voor de gezondheid betekent. Er wordt geen maximum gesteld aan de hoeveelheid thc, de werkzame stof in cannabis. Deelnemende coffeeshops mogen daarnaast een grotere handelsvoorraad aanhouden dan het huidige maximum van 500 gram.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore