Ga naar de inhoud
'De achterkant van Amsterdam'

Geen grip op Amsterdamse onderwereld: dit zijn de problemen

Politieonderzoek na een liquidatie in de De Clercqstraat in Amsterdam-West in 2015 Beeld © ANP

Drugscriminelen hebben vrij spel gekregen in de hoofdstad, ze zijn onaantastbaar en de autoriteiten krijgen geen grip op de onderwereld. Het zijn harde conclusies die je kunt trekken na het lezen van een rapport over de drugscriminaliteit in Amsterdam.

Het onderzoek, 'De achterkant van Amsterdam', werd in zes maanden tijd uitgevoerd door hoogleraar bestuurskunde Pieter Tops en onderzoeksjournalist Jan Tromp, in opdracht van de gemeente Amsterdam.

Hieronder worden vijf grote problemen geschetst.

1. Miljoenen weggesnoven

Het onderzoeksinstituut KWR heeft een meetmethode ontwikkeld om uit monsters van het rioolwater af te leiden hoeveel er wordt gesnoven in een bepaald gebied. In het Amsterdamse water werden de sporen gevonden van ruim twee kilo zuivere cocaïne per dag, die in versneden vorm goed is voor zo'n vier kilo. De straatwaarde van een gram cocaïne ligt op 50 euro.

Amsterdam snuift hiermee jaarlijks voor zo'n 75.000 miljoen euro aan cocaïne. Per dag komt dat neer op zo'n 200.000 euro dat wordt weggesnoven in de hoofdstad. 

Rapport:
Lees ook
Rapport: 'Amsterdam verliest strijd tegen georganiseerde misdaad'

2. 'Wil je snuiven? Bel dan de koerier' 

Als je zin hebt in cocaïne, is het kinderlijk eenvoudig om daar aan te komen in Amsterdam, blijkt uit het rapport. "Bestelde cocaïne heb je in Nederland vaak sneller in huis dan een pizza", staat er. De cocaïne wordt vooral door koeriers per scooter, auto of taxi afgeleverd.

In 2016 onderzocht de Amsterdamse politie zo'n dealernetwerk van Marokkaanse verdachten en in de 'werktelefoon' van deze verdachten stonden de namen van 269 klanten, voornamelijk uit het centrum van de stad.

'Alarmerend'
Lees ook
'Alarmerend' rapport drugscriminaliteit Amsterdam eerder openbaar vanwege lek

3. Cocaïnewasserijen in de stad

Laboratoria voor het maken van synthetische drugs worden in Amsterdam niet veel ontdekt, maar er zijn wel zogenaamde cocaïnewasserijen in de stad. Het gaat om cocaïne die vóór transport is vermengd met een andere stof, van spijkerbroeken en vruchtensappen tot plastic korrels en kolen. Het maakt het vervoer van de cocaïne naar Nederland goedkoper en minder riskant. 

In de Amsterdamse cocaïnewasserijen wordt de cocaïne dan teruggewonnen door het te wassen met grote hoeveelheden aceton, wat erg gevaarlijk is. In de eerste vier maanden van 2019 zijn er al acht van dit soort wasserijen in de stad ontdekt.

4. Handgranaten als dreigement

In de strijd om de macht van de onderwereld, werden voorheen vaak coffeeshophouders beschoten. Dat gebeurde in 2016 in een korte periode tien keer in Amsterdam. Tegenwoordig worden handgranaten ingezet als dreigement tegen coffeeshops en shishalounges, staat in het rapport.

In 2017 zijn zes handgranaten aangetroffen in Amsterdam, in 2018 is dat aantal gestegen naar 18 granaten. Dit jaar zijn dat er vijf.

5. Criminelen omgelegd

De cokehandel en liquidaties zijn nauw met elkaar verbonden, staat in het onderzoek. "In de cocaïne is het meeste geld te verdienen en valt dus ook het meeste af te rekenen, letterlijk en figuurlijk." Sinds 2014 zijn enkele tientallen mensen geliquideerd in Amsterdam, in 2018 waren het er acht. 

De Amsterdamse politie beschouwt dit als haar grootste probleem: de liquidaties op straat en de vergismoorden die daarmee gepaard gaan.

Zoveelste
Lees ook
Zoveelste blunder Mocro-maffia: kroongetuigedeal ligt op straat