Nederland

Milieuclubs lopen zich warm: bezwaar tegen verbouwing circuit Zandvoort

28 augustus 2019 15:16 Aangepast: 28 augustus 2019 17:08
Milieuclubs willen graag de duinen beschermen. Beeld © ANP

Milieuclubs leggen zich niet zomaar neer bij de grootschalige verbouwing die circuit Zandvoort uit wil voeren om een formule 1-race mogelijk te maken. De stichting Duinbehoud gaat bezwaar maken tegen de verbouwing en mogelijk volgen er meer.

Rust bij de Kust en Milieudefensie bestuderen de ontheffing die de provincie heeft verleend voor het verbouwen van het circuit nog, laten ze weten aan RTL Z.

Gisteren werd bekend dat de provincie Noord-Holland het circuit Zandvoort toestaat een flinke verbouwing uit te voeren. Die is nodig om het verouderde circuit klaar te maken voor een grand prix die in mei 2020 moet worden verreden.

Groot bouwterrein

Stichting Duinbehoud concludeert na een eerste bestudering van de plannen dat het circuit 'één groot bouwterrein' wordt.

"Duinen worden afgegraven en vlakgeschoven voor de bouw van nieuwe tribunes, geluidswallen worden afgegraven voor aanpassing van de baan, een tunnel wordt gegraven voor een nieuwe toegangsweg, een wandelpad door het duin wordt verbouwd tot rijweg en paddenpoelen worden gedempt", stelt de stichting. 

Vergunningen

"Een deel van de werkzaamheden is in strijd met het bestemmingsplan en in strijd met de afgegeven natuur- en milieuvergunningen", aldus Duinbehoud.

De gevolgen van de werkzaamheden noemt Duinbehoud 'funest voor de natuur op en rond het circuit'. Het leefgebied van planten en dieren zal verloren gaan en het naast het circuit gelegen Natura2000-gebied zal te maken krijgen met een extra stikstofbelasting door de nieuwe weg door de duinen.

De stichting zal daarom 'bezwaar maken tegen werkzaamheden die de natuur op en rond het circuit aantasten'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Verbouwing circuit Zandvoort verstoort seksleven rugstreeppad en zandhagedis

Herriedagen

Rust bij de Kust heeft de ontheffing nog niet kunnen bestuderen, maar zegt zeker bezwaar te zullen maken als daar aanleiding voor is. Eerder liet Rust bij de Kust al weten niet per se tegen de komst van de Formule 1 te zijn. 

In ruil daarvoor moeten er dan wel afspraken worden gemaakt over een beperking van het aantal zogenoemde 'herriedagen', dagen waarop er door auto's en autoraces geluid wordt gemaakt die de rust bij de kust 'op 240 dagen per jaar' verstoort.

Tot oktober de tijd

Milieudefensie liet zich al eerder kritisch uit over de plannen. In een eerste reactie laat het weten de ontheffing te bestuderen en op een later moment met een reactie te zullen komen.

De milieuclubs hebben tot begin oktober de tijd om hun bezwaren kenbaar te maken. Als zij niet willen dat de verbouwing wordt uitgevoerd in de periode waarin hun bezwaren door de provincie worden behandeld, moeten ze via de voorzieningenrechter een verbouwverbod zien af te dwingen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore