Ga naar de inhoud
'Kom dan!'

Commotie na hard optreden politie Utrecht tegen dronken studenten

Screenshot uit een video die op Twitter geplaatst werd. Beeld © Twitter

Een aantal dronken studenten veroorzaakte op het Paardenveld in Utrecht gisterenavond de nodige overlast. Toen de politie poolshoogte kwam nemen, liep de situatie uit de hand. Beelden van het incident worden online gretig gedeeld.

Bij restaurant Roost aan de Singel liepen de studenten voortdurend in en uit. Volgens de politie vielen ze daar gasten lastig en maakten ze de toiletten vies. De eigenaar belde daarop de politie: "Wij hebben aan de studenten uitgelegd waarom hun gedrag overlast veroorzaakte en hen gevraagd te vertrekken."

Openbare dronkenschap

Volgens de politie weigerden de studenten dat. Na een gesprek dat 20 minuten duurde 'restte ons niets anders dan hun vertrek te vorderen'. "Ook hieraan gaf een deel van de groep geen gehoor. Daarna zijn we overgegaan tot optreden en daarbij zijn drie aanhoudingen verricht voor onder andere openbare dronkenschap."

Een woordvoerder van de politie laat aan RTL Nieuws weten dat het drietal dezelfde dag nog een bekeuring heeft gekregen en daarna naar huis mocht.

Geweld
Lees ook:
Geweld tegen politie Utrecht toegenomen

'Heel vervelend'

Bij DUIC laat Sidney Rubens, één van de eigenaren van het restaurant, weten dat het om meerdere disputen van studentenvereniging Veritas ging. Hoewel de studenten in het park zaten, 'gebruikten ze voortdurend onze faciliteiten', zegt Rubens. "Als dat allemaal netjes gebeurt, dan kan dat. Ze hadden echter dermate veel gedronken dat ze heel vervelend werden."

Volgens hem heeft het restaurant de studenten geen alcohol geschonken. "Ze kwamen wel te pas en te onpas ons toilet gebruiken. Uiteindelijk begonnen ze ook vervelend te doen tegen ons personeel."

Toen ze na meerdere waarschuwingen niet wilden luisteren en begonnen te schelden, heeft Rubens de politie gebeld.

Onderzoek
Lees ook:
Onderzoek na hard politieoptreden tegen Tilburgse tieners

Gefilmd en online geplaatst

De aanhoudingen werden gefilmd en online geplaatst. Op de beelden is te zien hoe de agenten reageren op de situatie. Eén student wordt tegen de grond gewerkt, nadat ze onder andere "Kom dan!" tegen de agent voor haar neus roept. Op andere beelden is te zien hoe een mannelijke student zich er mee wil bemoeien, maar ook hij gaat tegen de grond.

Online lopen de reacties nogal uiteen. Veel mensen vinden het optreden van de politie terecht. Onder de video van het meisje staat bijvoorbeeld: "Ze moet gewoon luisteren klaar en als je niet normaal kan doen met drank op moet je niet drinken. Als het mijn dochter was geweest had ze thuis ook een probleem gehad met mij."

Anderen vinden de reactie van de betrokken agenten overtrokken. Onder de video van de jongen: "Deze mafkees draaide finaal door. Hem een uniform en wapen laten dragen is vragen om ongelukken."

De politie legt op Facebook uit hoe ze in zo'n situatie te werk gaan:

Wij snappen heel goed dat studenten lekker de stad ingaan en dat daarbij gedronken wordt. Dat is prima, zolang er geen overlast voor anderen ontstaat. De studenten horen bij de stad en daar houden we ook rekening mee.

Het is ook onze rol om te zorgen dat de stad voor iedereen leefbaar is, zowel voor studenten als voor inwoners. We geven mensen alle tijd om vrijwillig weg te gaan. Als mensen dat niet doen, vorderen we het.

Als ze dat ook niet doen, rest ons geen optie dan over te gaan tot aanhouding en als men hierbij verzet pleegt of niet meewerkt, kan het voorkomen dat wij geweld moeten toepassen.