'Niet te doen'

Katten vaker krols door hete zomer, veel nieuwe kittens en gebroken pootjes

28 augustus 2019 13:51 Aangepast: 28 augustus 2019 20:48
Een kat op pad. Beeld © Getty Images

Jankende katten die urine in huis sproeien en ledematen breken tijdens de zoektocht naar een gewillige poes. De hormonen van krolse katten spelen flink op tijdens deze tweede hittegolf. En dat zorgt voor veel - niet altijd gewenste - kittens.

"Als een kater deze week een ongesteriliseerde poes tegenkomt, is het vrij snel gepiept", vertelt Carmen Silos van de Dierenbescherming. Zowel bij de poezen als de katers spelen de hormonen door de warmte flink op.

Dat is een probleem, want eigenaren van poezen willen vaak helemaal geen nieuw nest. "Ze hebben pas in de gaten dat er iets aan de hand is als de poes dikker wordt en zwanger blijkt. Dan zitten ze ineens met een vol nest kittens."

'Overal sproeien en veel janken'

Als een kater gewoon naar buiten kan, heeft een eigenaar vaak niet eens in de gaten dat de kat krols is. "Die gaat eropuit, vindt een poes en komt tevreden weer thuis." Een krolse kat in huis houden, is volgens Silos bijna niet te doen. "Die gaat overal sproeien en veel janken, die wil eruit. Dat sproeien is een intense, smerige geur. Je krijgt het bijna niet meer uit de bank. Katers die veel binnen zijn, kunnen beter gecastreerd worden."

De Dierenbescherming heeft op dit moment 3000 katten in 28 opvanglocaties. De moederpoezen die ze binnenkrijgt zijn, nadat hun kittens na acht, negen weken bij hun moeder vandaan zijn, alweer krols. "Ze zijn zo weer zwanger en hop, daar is het volgende nestje." Voor al die kittens moet een nieuw thuis gevonden worden en dat is lastig. Silas advies: "Laat je kittens zo snel mogelijk helpen, om een volgende golf tegen te gaan."

'Het zijn brokkenpiloten'

Dat de katten zich razendsnel voortplanten door de lange zomer is niet het enige probleem. Doordat de krolse katten naarstig op zoek zijn naar poezen, breken ze vaak hun pootjes tijdens deze zoektocht. Dit merkt Tanja van den Hengel van Dierenopvang Amsterdam. Ze is teamleider van de kattenafdeling.

"Volwassen katten komen binnen met gebroken ledematen. Doordat mensen hun ramen open hebben staan, vallen ze tijdens hun zoektocht van balkons en uit ramen. Deze week hebben we al zes poezen binnengekregen met gebroken voetjes, kaken en poten. We zien ook veel katers die zijn aangereden in het verkeer. Ze ruiken de poezen, gaan 's avonds op stap, maar letten niet goed op. Het zijn echt brokkenpiloten."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kattengedragstherapie wordt steeds normaler: 'Er is veel verborgen leed'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore