Keiharde misdaad

'Alarmerend' rapport drugscriminaliteit Amsterdam eerder openbaar vanwege lek

28 augustus 2019 11:43 Aangepast: 28 augustus 2019 12:01
Een coffeeshop in Amsterdam (archieffoto). Beeld © ANP

Een rapport over de drugscriminaliteit in Amsterdam dat vrijdag openbaar gemaakt zou worden, wordt vandaag al gepubliceerd vanwege een lek.

Ook komt er al een officiële reactie van de gemeente Amsterdam. De Telegraaf berichtte vanmorgen al uit het rapport van hoogleraar bestuurskunde Pieter Tops en onderzoeksjournalist Jan Tromp.

Geen onderzoek naar lek

Wie het rapport naar de krant heeft gelekt, is niet duidelijk, en het Openbaar Ministerie is vooralsnog niet van plan daar onderzoek naar te doen.

"De kring van mensen rond het onderzoek is zo groot, dat dat de kans op een succesvol onderzoek verkleint", zegt een woordvoerder.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Rapport: 'Amsterdam verliest strijd tegen georganiseerde misdaad'

Vrij spel voor drugscriminelen

In het rapport zou staan dat de autoriteiten in de hoofdstad geen grip krijgen op de onderwereld. Vooral drugscriminelen zouden vrij spel hebben.

De criminele handelaren aan de top van de piramide zouden zich ongehinderd kunnen verrijken. In de onderlinge strijd tussen de 'bazen' in de drugscriminaliteit worden concurrerende zaken beschoten of worden er handgranaten achtergelaten. Vooralsnog is nog niet aangetoond wie de opdracht gaven voor de intimidaties, zo staat in het rapport. 

Investeringen in vastgoed

De jongeren die door de drugsbendes worden ingezet zouden volgens het onderzoek steeds vaker uit de middenklasse of hoger komen. 

Via sommige nieuwe winkels en horecazaken in de binnenstad zou drugsgeld worden weggesluisd en in het buitenland witgewassen.

Ook zou geld in vastgoed worden geïnvesteerd en zou daarmee de huizenmarkt worden geraakt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Maatregelen tegen 8 politiemedewerkers Amsterdam wegens bezit of gebruik harddrugs

Politiek: harder aanpakken

Politiek Den Haag heeft inmiddels ook al gereageerd op het rapport. De teneur van de reacties: de drugscriminaliteit moet harder worden aangepakt, en daar moet het kabinet ook meer geld voor uittrekken. 

PvdA-Kamerlid Attje Kuiken noemt de conclusies 'zorgelijk'. "Dit rapport is echt heel alarmerend. Dit gaat niet om knuffelcriminelen, maar om keiharde drugsbazen die de baas zijn op straat", zegt ze.

Volgens CDA'er Madeleine van Toorenburg moet 'de normalisering van gebruik een halt worden toegeroepen'. Ook pleit ze voor een stevige voorlichtingscampagne en een steviger aanpak van gebruikers, door hen de toegang tot festivals te ontzeggen en hogere straffen in te voeren.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore