Ga naar de inhoud
57 donorkinderen verwekt

Vrouw wil via rechter achter naam van 'K34', haar donorvader, komen

Beeld © ANP

Wie is K34, de man met wiens zaad zeker 57 donorkinderen zijn verwekt? Dat vraagt ook Maria zich af, die naar de rechter stapt om achter de identiteit van haar donorvader te komen.

De 21-jarige Maria en haar moeder willen via de rechtbank bereiken dat het Rijnstate-ziekenhuis in Arnhem de naam van de man aan hen bekendmaakt, meldt de Volkskrant.

Blonde rundveehouder

Maria probeert al jaren achter de identiteit van K34, haar donorvader, te komen. Zij weet via het donorpaspoort dat de man ten tijde van zijn spermadonatie blond, steil haar had, rundveehouder was en een gezin van drie kinderen had. Meer weet zij niet van hem, en dat zit haar al jaren dwars.

49
Lees meer
49 donorkinderen horen vandaag of dokter Jan Karbaat hun vader is

De man was een zogenoemde B-donor, over wie kinderen later altijd informatie zouden kunnen krijgen. Maar toen Maria twee jaar geleden bij het Rijnstate-ziekenhuis kwam om te informeren naar de identiteit van haar vader, kreeg zij te horen dat K34 er in 2004, toen de Wet donorgegevens kunstmatige bevruchting (WDKB) in werking trad, voor had gekozen toch anoniem te willen blijven. Hij had dat gedaan omdat zijn vrouw niet wilde dat hij contact zou krijgen met zijn donorkinderen.

Joey is donorkind van spermadokter Karbaat: 'Stukje onzekerheid is weg'

01:22
Joey en zijn 48 halfbroers en zussen kregen te horen dat spermadokter Jan Karbaat hun biologische vader is. De dokter verwekte stiekem tientallen kinderen met zijn eigen sperma.

Bekend of anoniem

Het Rijnstate beroept zich nu op die wet van 2004. Het ziekenhuis had in dat jaar alle spermadonoren benaderd en gevraagd of zij als vader bekend of anoniem wilden zijn. K34 besloot in dat jaar zijn status van B-donor te veranderen in die van anonieme donor.

De advocaat van Maria zegt dat het ziekenhuis bij Maria en haar moeder in het verleden verwachtingen heeft gewekt, en daar nu niet aan wil voldoen. De rechter moet nu uitmaken of het belang van de donor of dat van het donorkind het zwaarst weegt.

Spermadonor
Lees meer
Spermadonor mag toch anoniem blijven: 'Kinderen zijn de dupe'