Forum voor Democratie

Theo Hiddema valt Baudet af: Otten onterecht uit partij gezet

27 augustus 2019 20:14 Aangepast: 28 augustus 2019 06:07
Baudet en Hiddema tijdens hun campagnebijeenkomst Beeld © ANP

Henk Otten is ten onrechte uit Forum voor Democratie (FvD) gezet. Dat vindt Tweede Kamerlid Theo Hiddema. In een gesprek met Jinek-verslaggever Jaïr Ferwerda valt hij zijn Kamerkompaan en partijleider Thierry Baudet af.

Hiddema had Otten en diens bondgenoot senator Jeroen de Vries het liefst binnenboord gehouden, want er 'zit geen kwaad aan', heeft hij gezegd. Het waren 'persoonlijke sentimenten, temperamenten en humeuren die de doorslag hebben gegeven' in de breuk, stelt de tweede man van FvD.

'Had niet zo gehoeven' 

Het had volgens hem 'niet zo gehoeven' en hij vindt het dan ook 'onterecht' en 'te abrupt' dat Otten uit de partij is gezet. Baudet voerde aan dat penningmeester Otten sjoemelde met de financiën, maar Hiddema wijt de breuk aan een botsing van karakters.

Baudet en zijn overgebleven medebestuurder Rob Rooken royeerden Otten, die ook voor FvD in de Eerste Kamer zat, eind vorige maand. Otten nam zijn zetel mee, kreeg bijval van twee andere senatoren en begint met hen en enkele medestanders uit FvD een nieuwe partij.

Niet verder met Otten

Volgens Baudet kon de partij niet verder met Otten omdat die met de kas zou hebben gerommeld en zich zou hebben bezondigd aan subsidiefraude.

Hiddema ziet overigens geen probleem in zijn meningsverschil met Baudet. Het partijbestuur gaat nu eenmaal over de ruzie met Otten, voert hij aan. Daarin zit Hiddema niet en Baudet wel.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Forum voor Democratie heeft senator Henk Otten nu officieel uit de partij gezet

Politiek verslaggever Frits Wester zegt dat deze nieuwe commotie de partij 'geen goed doet'. "Het rommelt maar door bij Forum. Er blijft intern onenigheid over de verhoudingen en de posities binnen de partij." 

Daling in de peilingen

"Dan gaat het nog niet eens over de koers, maar over wie op welke plek mag zitten." Volgens Wester heeft al het tumult een negatieve invloed op de peilingen voor de partij. "Je ziet al een kleine daling, en die trend zal doorgaan als het zo blijft rommelen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Henk Otten wil nieuwe partij oprichten na ruzie met Baudet

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore