Opnieuw incident

Vijf militairen onwel door hitte tijdens oefening op Veluwe

27 augustus 2019 18:59 Aangepast: 27 augustus 2019 21:42
Archieffoto Beeld © ANP

Vijf militairen zijn onwel geworden tijdens een oefening op de Veluwe. Ze vertoonden symptomen van hitteletsel, laat Defensie weten. Eerder dit jaar was er felle kritiek op het ministerie, omdat er te weinig oog is voor de risico’s van oefenen bij warm weer.

Het vijftal volgt de opleiding van de Luchtmobiele Brigade en was op oefening op het Stroesche Zand. Toen ze door de hitte werden bevangen, zijn ze overgebracht naar het Gelre-ziekenhuis in het naburige Apeldoorn. Daar gingen ze aan het infuus. Vier van hen zijn inmiddels weer thuis, een moet nog voor observatie blijven.

Een woordvoerder van Defensie zegt tegen RTL Nieuws dat ze de zaak gaan onderzoeken.

Zwaarste oefening

De opleiding voor de rode baret is een van de zwaarste die Nederland kent. De oefening van maandag was wegens de hitte al ingekort en lichter gemaakt en er was meer rust, drinkwater en voedsel, zegt Defensie.

Toen de vijf onwel werden, is de oefening stilgelegd. Een woordvoerder van Defensie laat aan RTL Nieuws weten dat ze de zaak uitgebreid zullen onderzoeken. 

Overleden

Het is niet de eerste keer dat militairen onwel worden door de hitte. In 2016 overleed de 20-jarige marechaussee-leerling Kelvin Bosman aan de gevolgen van hitteletsel. Het ministerie heeft in februari aansprakelijkheid erkend voor zijn overlijden. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Marechaussee Kelvin stierf door oververhitting: defensie erkent aansprakelijkheid

De afgelopen jaren hebben tientallen militairen hitteletsel opgelopen tijdens oefeningen in Nederland, bleek eerder dit jaar. De voorvallen met hitteletsel vonden plaats bij oefeningen in eigen land, vooral tijdens de opleiding van nieuwe militairen.

Enkele cijfers:

  • Sinds 2011 zijn er 89 hitteletselincidenten gemeld
  • In 30 gevallen moest een militair naar het ziekenhuis
  • Van hen liepen zeven militairen blijvend letsel op
  • Bij de landmacht vielen de meeste slachtoffers: 42
  • Bij de marine waren 33 hitteletselslachtoffers

Leger maakte grote fouten

Het leger heeft daarbij grote fouten gemaakt, bleek uit onderzoek van de Commissie Hittestuwing in opdracht van het ministerie van Defensie. Kleding en oefeningen werden niet aangepast aan de hitte.

De militairen moesten de oefeningen uitvoeren in volledige uitrusting, met helm, overjas, handschoenen en bepakking. Van eerdere incidenten werd bovendien niets opgestoken.

Verbetering beloofd

Nico van der Zee, directeur Veiligheid bij Defensie, gaf in mei toe dat er bij het leger te weinig oog is voor de risico’s van oefenen bij warm weer en zei dat instructeurs nog voor de zomer op de hoogte zoude zijn van alle richtlijnen rond hitteletsel. 

"Ik wil nooit meer een rapport zien waarin ik lees dat er een instructeur was die zei dat hij zich onvoldoende voorbereid voelde op het fenomeen hitteletsel", zei hij toen bij Zembla.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Defensie de fout in: kennisgebrek leidde diverse malen tot hitteletsel

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore