'Meteen spijt betuigd'

500 euro boete voor Haarlemse grensrechter die keeper knock-out sloeg

27 augustus 2019 17:11 Aangepast: 27 augustus 2019 18:18
De grensrechter links wordt tegengehouden, rechts ligt de keeper op de grond. Beeld © Rowin van Diest

Ee grensrechter van de Haarlemse voetbalclub Geel-Wit is door de politierechter veroordeeld tot het betalen van een geldboete van 500 euro wegens mishandeling. De 34-jarige G.A. gaf de keeper van voetbalclub Uno eerder dit jaar een vuistslag tegen zijn hoofd. Die raakte daardoor buiten bewustzijn en liep een hersenschudding op.

Van het voorval op 30 maart van dit jaar zijn beelden gemaakt, die via de media werden verspreid en veel verontwaardiging opriepen.

'Dit ligt niet in mijn aard' 

Tijdens de wedstrijd raakten meerdere spelers slaags met elkaar. De grensrechter zei dat hij het veld op rende in een poging de vechtpartijen te sussen. Waarom hij de keeper sloeg, weet hij niet meer.

"Dit ligt helemaal niet in mijn aard", aldus A. Hij vertelde gesprekken te voeren met een psycholoog om erachter te komen waarom hij zo boos is geworden. De officier van justitie eiste 60 uur taakstraf. Met deze eis wilde de officier aan de samenleving duidelijk maken dat dit gedrag volstrekt onaanvaardbaar is.

Doodsbedreigingen

Hoewel de Haarlemse politierechter het met de aanklager eens was dat het gedrag van de grensrechter 'geen pas' had, achtte zij een boete meer op zijn plaats. Hierbij hield zij rekening met het feit dat A. meteen spijt heeft betuigd en een mediation-traject met het slachtoffer heeft doorlopen, waarbij alle schade is vergoed. Daarnaast is A. geroyeerd door zijn club, waar hij al 30 jaar speelde, en heeft de KNVB hem voor drie jaar geschorst.

Ook heeft A. via social media (doods)bedreigingen ontvangen, waardoor hij zich genoodzaakt zag met zijn gezin onder te duiken. Het slachtoffer had aangegeven te vinden dat A. door dit alles al genoeg is gestraft.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Geel-Wit schorst grensrechter die keeper knock-out sloeg: 'We bieden excuses aan'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore