Ga naar de inhoud
85 of ouder

Positieve mensen leven volgens Amerikaanse onderzoekers écht langer

Beeld ter illustratie Beeld © istock

Leef je langer als je positief denkt? Amerikaanse onderzoekers zeggen van wel. Volgens hen is de kans om 85 jaar of ouder te worden groter voor optimisten dan voor pessimisten.

Positieve mensen zouden beter met hun emoties om kunnen gaan en op die manier minder last hebben van stress, blijkt uit het onderzoek. Professor Lewina Lee, van de universiteit in Boston werkte eraan mee. Ze zegt: "Onze resultaten laten zien dat de kans bestaat dat optimisme leidt tot een lange levensduur en gezond ouder worden." 

Gelukspsycholoog Josje Smeets, zijdelings verbonden aan de Maastricht University kent dit specifieke onderzoek niet, maar is wel bekend met soortgelijke onderzoeken. Ze gelooft heilig in de kracht van positief denken. "Het is een beetje een kip-eiverhaal. Mensen die positief denken, leven langer, onder andere door sociale contacten. En heb je veel sociale contacten en interactie met mensen, dan ben je vaak gelukkiger en leef je langer."

Minder beren op de weg

De truc van positiviteit is volgens Smeets het omtoveren van problemen in uitdagingen. "Mensen die positief denken, zijn in staat om alles wat andere mensen zien als beren op de weg, te zien als een uitdaging. Ze komen in actie en zoeken mensen op die ze kunnen helpen", zegt ze. Juist dat contact met andere mensen maakt je volgens haar weer gelukkiger.

Pessimisten zouden er volgens zowel de Amerikaanse onderzoekers als Smeets goed aan doen om zichzelf vaker te forceren om positief te denken.

Nederland
Lees ook:
Nederland in top 5 van gelukkige landen, dus we mogen best wat minder klagen

Oefening baart kunst

De echte pessimisten zullen nu denken: ik ben nou eenmaal niet zo positief. Toch kun je dat volgens Smeets wel worden. "Geluk is maakbaar. Een hele simpele oefening is bijvoorbeeld om dagelijks na te denken over de dingen die je al hebt en waar je dankbaar voor bent."

Ook helpt het om de toekomst te visualiseren en in te denken dat de dingen die je wilt, gaan lukken. "Zo krijg je meer zelfvertrouwen volgens Smeets. "Belangrijk is dan wel dat je ook in actie komt om je doel te behalen. Op het moment dat jij alleen op de bank gaat zitten en denkt: 'ik wou dat ik de loterij won', gaat het niet werken."

Genetisch bepaald

Hoe gelukkig je wordt, hangt deels af van je genen. "De helft van ons geluk is genetisch bepaald. Als jouw oma depressief is, is de kans groter dat jij dat ook wordt. De andere helft ben je zelf, die kun je beïnvloeden door positief te denken en erop uit te gaan", zegt Smeets.