Warm

Temperatuur boven de 30 graden, tweede hittegolf is een feit

27 augustus 2019 13:19 Aangepast: 27 augustus 2019 15:11
Een kind speelt met water in een fontein. Beeld © ANP

In De Bilt is het kwik vandaag gestegen naar 30 graden, waarmee er officieel sprake is van een landelijke hittegolf in Nederland. En dat is de tweede dit jaar. In juni was er een ook nog een regionale hittegolf.

Sinds het begin van de metingen is het nooit eerder voorgekomen dat er zo laat in het jaar een hittegolf in Nederland was. Het vorige record was een dag eerder.

Ook morgen nog erg warm

"Vrijdag was het 25,9 graden in De Bilt", zet Buienradar-meteoroloog Martijn Dorrestein.

"Zaterdag was het 29,7 graden, zondag 31,3, maandag 31,0 en zojuist werd het 30 graden. Ook morgen zal het zo rond de 30 graden worden."

Vijf dagen warm

Er is sprake van een hittegolf als het minstens vijf dagen op rij 25 graden of meer wordt. Daarbij moet het drie keer tropisch warm worden met maxima van 30 graden of meer. Voor een officiële hittegolf moeten deze temperaturen gemeten worden in De Bilt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dit weekend 30 graden, mogelijk een regionale hittegolf

Regen en onweer

Volgens Dorrestein zal het morgennacht flink gaan spoken. "Het gaat flink regenen en onweren. Donderdag is het dan zo'n 22 graden, fiks koeler dan de afgelopen dagen. Zaterdag wordt het weer 26 graden. Een lekkere dag, daarna koelt het af."

De eerste hittegolf was van 22 tot en met 27 juli. Het is zeldzaam dat het twee keer in een jaar tot een officiële hittegolf komt. Eerder lukte dit alleen in 1941, 2006 en 2018.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore