Ga naar de inhoud
Unieke rechtszaak

Cel- en taakstraffen geëist vanwege organiseren hondengevechten

archieffoto Beeld © iStock

Het Openbaar Ministerie eist straffen van 9 maanden cel tot 100 uur taakstraf tegen drie mannen en een vrouw uit Amersfoort, Soest en Zeist voor het organiseren van hondengevechten. De vier organiseerden volgens het OM ten minste zeven hondengevechten met minimaal veertien honden. Nooit eerder stonden mensen hiervoor terecht.

Het OM eist de hoogste straf tegen Batikan Y.: 9 maanden cel. Voor Stephanie B. eist het OM 6 maanden cel waarvan 3 voorwaardelijk. Voor Dogukan Y. wordt 240 uur taakstraf geëist en voor Daniël van der W. een taakstraf van 100 uur. Ook zouden alle verdachten geen honden meer mogen houden.

Verdachten hebben alweer nieuwe honden

Batikan heeft sinds twee maanden weer een nieuwe hond en ook Stephanie heeft inmiddels weer twee soortgelijke honden. Gisteren tijdens de eerste zittingsdag in deze unieke strafzaak werd hen al voorgehouden dat ze deze honden mogelijk zouden moeten inleveren. B. gaf aan dat ze dan 'pech had'. "Dan zal ik een ander huisje voor ze moeten zoeken, maar dat doe ik liever niet. Ik hou ze liever dichtbij me." 

Ook Y. hoopt niet dat hij zijn twee hondjes kwijtraakt. "Ik hou van die honden, maar als ik dit verdiend heb, dan is dat maar zo. Ik zou het wel onterecht vinden." 

Duistere
Lees ook:
Duistere wereld van hondengevechten: 'Organisatoren kunnen gewoon huisvrouwen zijn'

Honden ernstig gewond

Gisteren gaven de hondeneigenaren die worden verdacht van betrokkenheid bij meerdere hondengevechten, spijt te hebben van wat er is gebeurd. Ze gaven toe dat ze hun honden hebben laten vechten. De dieren raakten daarbij ernstig gewond.

Anonieme tip

De politie kwam de verdachten in 2016 op het spoor nadat een wijkagent een usb-stick in zijn postvak vond. Een eerste anonieme tip in deze zaak, zo bleek. Op de stick waren videobeelden te zien van een hondengevecht. Later in het jaar volgde er nog een anonieme tip, waarbij werd aangegeven dat er regelmatig hondengevechten werden georganiseerd in Amersfoort.

De minimale inzet zou 500 euro zijn, de maximale inzet 3000 euro.

Verdachten
Lees ook:
Verdachten hondengevechten hebben spijt: 'Het was zielig voor de honden'

Spuitje

Hierna startte de politie een groot onderzoek. Na het zien van verschillende bloederige videobeelden en het lezen van vele appgesprekken was er drie jaar later, genoeg bewijs voor een zaak tegen de vier verdachten.

De politie nam in totaal 25 pitbulls in beslag. 16 honden bleken na verschillende testen zo agressief te zijn dat ze een spuitje hebben gekregen. De verdachten geven vandaag aan dat ze dat 'heel erg' vinden.

De rechtbank doet eind oktober uitspraak.

Verdachten
Lees ook:
Verdachten hondengevechten voor rechter: 'Ze hebben alweer nieuwe honden'

25 pitbulls gered van hondengevecht (pas op: schokkende beelden)

02:35