Ga naar de inhoud
17 en jonger

Steeds meer met alcohol betrapte jongeren krijgen Halt-straf

Archieffoto. Beeld © ANP

Het aantal minderjarigen dat wordt doorgestuurd naar Halt omdat ze alcohol bij zich hebben, neemt fors toe. Dat blijkt uit cijfers van de instelling, die probeert wangedrag van jongeren te stoppen.

In de eerste acht maanden van dit jaar zijn er al bijna net zoveel jongeren naar Halt gestuurd als in heel 2018. De verklaring voor de toename is vermoedelijk dat gemeentes niet langer alleen de verkopers, maar dus ook de jongeren zelf aanpakken.

"Wij kunnen niet met zekerheid zeggen waar de stijging vandaan komt en of jongeren dus ook meer drinken", zegt Eveline Huisman van Halt tegen RTL Nieuws. "Maar we zien dat alcoholbeleid in een aantal gemeentes een speerpunt is."

'Meerderheid
Lees ook:
'Meerderheid van ouders laat kind van 16 of 17 alcohol drinken'

In veel gemeentes speuren speciaal opgeleide boa's naar overtreders van de drank- en horecawet, zegt het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP.

Minder verleiden

Woordvoerder Wim van Dalen denkt dat het goed is dat sommige jongeren zich bewust worden van hun gedrag, maar ziet het aanpakken van deze jeugdige drinkers zeker niet als de enige oplossing.

"We moeten de verleiding minder groot maken. Om problemen te voorkomen zouden gemeentes bij het afgeven van vergunningen aan evenementen al kunnen vastleggen dat sponsoring door drankmerken wordt beperkt. Sommige gemeentes doen dat al, maar op veel plaatsen is dat niet het geval." Daarnaast kan volgens Van Dalen de landelijke overheid meer doen, door alcohol duurder te maken en het aantal verkooppunten terug te dringen.

Zoetermeer is één van de gemeentes die druk bezig is met het terugdringen van alcoholgebruik bij de jeugd. "We richten ons op de jongeren, maar ook op ouders, verenigingen, winkels en organisatoren van evenementen. Recent hebben we dankzij een mysteryshoppper een aantal overtredingen geconstateerd", zegt burgemeester Aptroot.   

Handhaving

Volgens Van Dalen is drankgebruik onder jongeren nog steeds een groot probleem. "We zien dat het aantal kinderen onder de 16 dat drinkt afneemt, maar onder 16- en 17-jarigen neemt het drankgebruik toe. We zijn aan het inventariseren hoe we beter kunnen handhaven. Daarbij kijken we niet alleen naar de horeca, maar ook naar sportkantines en winkels."

Wat doen deze jongeren bij Halt?

De jongeren die vanwege alcoholbezit of -gebruik bij Halt terechtkomen, moeten verplicht deelnemen aan gesprekken waar ook hun ouders bij aanwezig zijn, krijgen voorlichtingsfilmpjes te zien en moeten soms excuses maken aan een horeca-ondernemer. Die kan ook een flinke boete krijgen als een minderjarige drinkt in zijn horecagelegenheid. Als de jongeren het traject goed afronden, komen ze er zonder strafblad vanaf. 

Ondanks
Lees ook:
Ondanks strengere leeftijdsgrens toch meer jonge comazuipers