Drie plekken bezocht

Verdachte Jos B. bij schouw moordzaak Nicky Verstappen

27 augustus 2019 10:49 Aangepast: 27 augustus 2019 11:15
Agenten bij de schouw in de zaak-Nicky Verstappen Beeld © ANP

Op de Brunssummerheide is sinds 10.00 uur een schouw bezig die onderdeel uitmaakt van de rechtszaak rond de moord op Nicky Verstappen uit Heiblom in 1998.

Tot het gezelschap behoort ook Jos B., die wordt verdacht van de moord op de 11-jarige jongen. Samen met B. arriveerden zijn advocaat, de drie rechters, de griffier, twee officieren van justitie, vier familieleden van het slachtoffer en Peter R. de Vries, die de familie bijstaat. 

Drie plaatsen bezocht

Ook zijn er agenten aanwezig, die tekst en uitleg kunnen geven over de drie plekken op de heide die worden bezocht. Het gaat om de plaats waar het lichaam van Nicky gevonden werd, de plaats waar hij voor zijn verdwijning op zomerkamp was en de locatie waar B. op de fatale avond door agenten als passant werd staande gehouden, maar weer verder mocht fietsen.

Hij is kort daarna nog als getuige gehoord, maar pas tientallen jaren later - na een DNA-match - kwam B. als verdachte in beeld.

Psychologisch spel

Voor advocaat Gerald Roethof van verdachte Jos B. had de schouw niet gehoeven: "Het gaat erom dat het Openbaar Ministerie een beeld wil schetsen. Ik weet niet of hier een psychologisch spel gespeeld wordt. Ik heb eerder gezegd het niet nodig te vinden dat B. komt."

Op de vraag of B. vanmiddag tijdens de niet-inhoudelijke zitting van de rechtbank een verklaring gaat afleggen, antwoordt Roethof ontkennend. "Een verklaring ligt niet in de lijn der verwachtingen."

Familie Verstappen voor het eerst oog in oog met Jos B.: 'Ik heb het niet gedaan'

Jos B. wordt verdacht van de moord op Nicky Verstappen. Op de eerste dag van zijn proces ontkende hij het jongetje van het leven te hebben beroofd. Familie van Nicky reageerde boos.

Hermetisch afgesloten

De heide is sinds gisteravond hermetisch afgesloten voor pers en publiek. De politie liet weten dat zich geen incidenten hebben voorgedaan afgelopen avond en nacht.

De schouw duurt waarschijnlijk tot het middaguur. Daarna gaat het gezelschap naar de rechtbank voor de vierde, niet-inhoudelijke zitting in de zaak over de voorlopige hechtenis van B. Hij zit sinds zijn arrestatie in Spanje vorig jaar in de cel.

Beeldvorming

De rechtbank zal ook een korte samenvatting geven van de schouw. Een woordvoerster van de rechtbank benadrukte dat het bij de schouw puur om de beeldvorming gaat van plekken die in het omvangrijke dossier worden genoemd, en niet om mogelijke scenario's te onderzoeken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Moeder Nicky Verstappen roept tegen Jos B.: 'Kijk me aan!'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore