Ga naar de inhoud
Meerdere berichten

Phishing-sms van Belastingdienst of ING: 'Verwijder direct'

Archieffoto.

Meerdere mensen hebben gisteravond op hun mobiele telefoon een spam-sms kregen van de ING of de Belastingdienst. Het zijn echter berichten van oplichters, dus ga hier niet op in en verwijder de sms direct.

Op Twitter verschijnen meerdere screenshots van de berichtjes, waarin telkens wordt gevraagd een link te openen. De Belastingdienst zou sms'jes versturen over een betalingsachterstand, ING-klanten krijgen het verzoek om de app te updaten.

Kabinet
Lees ook:
Kabinet gaat gevaarlijke phishing via nep-sms'jes aanpakken

In een reactie op Twitter laat de belastingdienst weten niet achter de berichten te zitten. 'Er gaat een phishing-sms rond over een betalingsachterstand. Dit is geen sms van ons. Ga hier niet op in en verwijder de sms direct.'

'ING' als afzender

De ING-bank laat op Twitter weten helaas niets aan de berichtjes te kunnen doen. 'Onze sms'jes komen niet van een nummer, maar van een zogeheten sender-ID, waardoor iedereen 'ING' als afzender ziet.'

Wet aanpassen

Eerder deze week liet het kabinet al weten iets te willen doen aan deze vorm van internetcriminaliteit, omdat het aantal slachtoffers blijft toenemen. Door een aanpassing in de telecommunicatiewet wil het kabinet het criminelen binnenkort onmogelijk maken om nog vanuit een valse naam berichten te sturen.

Gevaarlijke
Lees ook:
Gevaarlijke phishing: toename nep-sms'jes uit naam bank