Nederland

Wéér dat gegraai in die ballenbak: gaat Lingo de vooravond van SBS redden?

26 augustus 2019 16:05 Aangepast: 26 augustus 2019 16:40
François Boulanger met deelnemers in de Lingo-studio, in 1992. Beeld © ANP

Dertig jaar geleden was Lingo voor het eerst te zien op televisie; vanavond beleeft het woordspelletje na vijf jaar afwezigheid haar comeback. Lukt het Talpa om Lingo (en daarmee SBS6) nieuw leven in te blazen?

In 2014 trok AvroTros de stekker nog uit het programma, vanwege tegenvallende kijkcijfers. Anderhalve maand geleden maakte Talpa bekend dat Lingo terugkeert bij SBS6, dit keer met Jan Versteegh als presentator en spelleider. 

"Een klassieker als Lingo past heel goed in de vooravond van SBS6", zei Marco Louwerens, directeur Televisie bij Talpa, toen dit nieuws naar buiten kwam. "Het format van Lingo staat nog steeds als een huis. Daarom worden er alleen een paar kleine puntjes op de i gezet, die ervoor zorgen dat je als kijker nog beter en actiever kan meepuzzelen."

Goede zet

Zit de kijker daar wel op te wachten? Nee, denkt mediakenner Bert van der Veer. "We wachten erop dat het Nederlands elftal wereldkampioen wordt, dat er weer een Elfstedentocht komt. De herintroductie van Lingo is gewoon strategie. Het is wel een goede move, want Lingo is een bekend 'merk'." 

Óf Lingo wordt een meesterzet, óf het is aardig geprobeerd, zegt mediaconsultant Oege Boonstra. "Je zult maar meemaken dat het echt aanslaat. Voor John de Mol is het erop of eronder dit kwartaal."

De mediamagnaat moet het profiel van zender SBS6 veranderen, zegt Boonstra. Daar schuilt ook het gevaar in van het opnieuw programmeren van Lingo. "Het risico is - als je dat niet goed doet - je alleen nog ouder publiek trekt. Dat lijkt me niet de doelstelling. Daarvoor zet je Jan Versteegh niet aan het roer."

Normaalste zaak van de wereld

Gaat Lingo geld opleveren? Lastig te zeggen, aldus Boonstra. "De winstgevendheid van een zender wordt op de breedte afgerond. Alle programma's moeten wel een minimaal kijkcijfer hebben om dat te halen."

Er is wel potentieel voor de quiz zo op de vooravond, denkt Van der Veer. "De quiz van Ruben Nicolai bij RTL deed het goed afgelopen zomer terwijl GTST het moeilijk heeft. Dat zijn wel signalen dat de vooravond bij SBS het beter kan gaan doen."

Dat SBS een eigen element aan het spel toevoegt, vindt hij de normaalste zaak van de wereld. "Het is relatief gezien een goedkoop programma. Man Bijt Hond, dat vanavond ook voor het eerst bij SBS te zien is, is aanmerkelijk duurder. Dat programma gaat wel een aantal factoren meer kosten, zij hebben 30 man op de redactie rondlopen."

'Natuurlijk ga ik vanavond kijken'

Oudgediende Jan Peter Pellemans is ook weer present in het team, als de stem van Lingo en de man die beslist of een woord 'mag' of niet. "Het is als vanouds", zei hij tegen Metro, na de opnames van de eerste 30 afleveringen. "En ik kan je zeggen, kandidaten leggen ons het vuur aan de schenen."

Oud-presentatrice Lucille Werner gaat er vanavond in ieder geval eens even goed voor zitten. "Natuurlijk ga ik vanavond kijken", zegt ze tegen RTL Z. "Ik vind het gewoon superleuk dat Lingo terugkomt. Jan gaat het absoluut leuk doen. Nee, hij heeft me niet gebeld voor tips, maar wel om te vertellen dat hij het programma gaat presenteren."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`