Ga naar de inhoud
Ernstig gewond

Verdachten hondengevechten hebben spijt: 'Het was zielig voor de honden'

Archieffoto van een gewonde hond

De hondeneigenaren die worden verdacht van betrokkenheid bij meerdere hondengevechten, zeggen spijt te hebben van wat er is gebeurd. Ze geven toe dat ze hun honden hebben laten vechten. De dieren raakten daarbij ernstig gewond. "Ik snap niet waarom we het hebben gedaan."

Vandaag is de rechtszaak begonnen tegen drie mannen en een vrouw uit Amersfoort, Soest en Zeist voor het organiseren van ten minste zeven hondengevechten met minimaal veertien honden. Een unieke zaak, want nooit eerder stonden mensen hiervoor terecht.

'Fout bezig'

De verdachten gaven vanmorgen direct toe dat ze hun honden hebben laten vechten, maar ze hebben geen idee waarom. Zo gaf de 32-jarige Batikan Y. aan dat hij niet wist dat hij 'fout bezig was'.

Verdachten
Lees ook
Verdachten hondengevechten voor rechter: 'Ze hebben alweer nieuwe honden'

De politie kwam de verdachten in 2016 op het spoor nadat een wijkagent een usb-stick in zijn postvak vond. Een eerste anonieme tip in deze zaak, zo bleek. Op de stick waren videobeelden te zien van een hondengevecht. Later in het jaar volgde er nog een anonieme tip, waarbij werd aangegeven dat er regelmatig hondengevechten werden georganiseerd in Amersfoort.

De minimale inzet zou 500 euro zijn, de maximale inzet 3000 euro. Hierna startte de politie een groot onderzoek en na het zien van verschillende bloederige videobeelden en het lezen van vele appgesprekken is er nu, drie jaar later, genoeg bewijs voor een zaak.

'Had niets met geld te maken'

De verdachten zijn over één ding vanochtend eensgezind: van gokken op de honden tijdens de gevechten was nooit sprake. "Het had absoluut niets met geld te maken. Dat durf ik zelfs te zweren op het leven van mijn zoon", zegt de 33-jarige Stephanie B.

Wat dan wel het doel van de gevechten was, blijft onduidelijk. "Ik kan het gewoon niet uitleggen", zegt B. Y. vult aan: "Ik las er veel over en ik was er nieuwsgierig naar. Achteraf heb ik mijzelf zo vaak gevraagd waarom ik het nou deed, ik weet het niet. Daarom ben ik blij dat we zijn opgepakt en dat misschien erger is voorkomen."

Ook
Lees ook:
Ook in Nederland krijgen honden anabolen voor hondengevechten

'Kop van andere honden zaten vol gaten'

De rechter vraagt zich vandaag veelvuldig hardop af of de honden werden getraind als vechthonden. Dan zou de regel gelden: hoe beter het gevecht, hoe hoger de waarde van de hond. Zo zou Y. hebben geappt over één van zijn honden: "Ze zijn facking hard en goed. Drie minuten was genoeg. De koppen van de andere honden zaten vol gaten." Daarnaast zou Y. op beelden van vechtfilmpjes te zien en te horen zijn waarop hij zijn hond Arab aanmoedigt. 'Kom op Arab, bijt die poot eraf', zou hij hebben geroepen.

Y. en S. ontkennen dat ze hun honden zouden hebben laten vechten om de dieren voor een hogere prijs te kunnen verkopen.

Zestien honden in laten slapen

De politie nam in totaal 25 pitbulls in beslag. Zestien honden bleken na verschillende testen zo agressief te zijn dat ze een spuitje hebben gekregen. De verdachten geven vandaag aan dat ze dat ‘heel erg’ vinden. B.: "Ik hield met heel mijn hart van mijn honden, ze hebben het niet verdiend dat ze werden afgemaakt." 

B. vindt dat de honden geen eerlijke kans hebben gekregen. "Ze hadden een cursus moeten krijgen, ik durf te zeggen dat ze geen gevaar waren voor mensen of kinderen."

De zaak gaat morgen verder. Dan wordt de eis verwacht.

25 pitbulls gered (pas op: schokkende beelden)

02:35