Bestrijding hapert

Gevaarlijk woekerende Japanse duizendknoop nog steeds te koop

26 augustus 2019 10:40 Aangepast: 26 augustus 2019 13:03
De Japanse duizendknoop woekert zich een weg door het land Beeld © YouTube

De Japanse duizendknoop woekert zich gestaag een weg door het land, maar vreemd genoeg is deze exotische plant nog volop te koop bij Nederlandse bloemisten en op bloemenveilingen.

Dat blijkt uit onderzoek van het vakblad Stad + Groen, dat de bestrijding van de exoot 'dweilen met de kraan open' noemt. De Japanse duizendknoop is een plant die extreem snel groeit en andere flora verdringt.

Schade aan gebouwen en wegen

De plant kan schade veroorzaken aan gebouwen, leidingen en wegen. Chris van Dijk, onderzoeker bij de universiteit van Wageningen, zegt dat de plant daarom een risico vormt en is verbaasd dat deze nog op veel plekken, vooral in boeketten, wordt verkocht.

"In een boeket vormt de duizendknoop op zich geen gevaar, maar gooi je de uitgebloeide plant bij het gft-afval, dan is er kans op verspreiding", zegt hij tegen RTL Nieuws.

Verkoop niet verboden

Volgens Van Dijk is de verkoop van de Japanse duizendknoop niet verboden, hij is namelijk niet opgenomen in de zogenoemde Unielijst van de NVWA, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

"Er is nog geen effectieve manier om de planten te bestrijden", zegt Van Dijk. "Als je ze op de lijst zou zetten, zou je terreinbeheerders verplichten tot bestrijding en verwijdering, terwijl daar nog helemaal geen methode voor is."

Japanse bladvlo

Provincies zijn verantwoordelijk voor de beheersing van een invasieve exoot als de Japanse duizendknoop. Er wordt druk onderzocht hoe de plant aangepakt kan worden. Zo zet waterschap Friesland de Japanse bladvlo in tegen de plant.

Of dat helpt, is nog maar de vraag. "Je moet dit zien als een stuk gereedschap uit de gereedschapskist die voorhanden is", zegt Van Dijk.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Gevaarlijke Japanse duizendknoop gewoon te koop: 'Plaats ze niet in de tuin'

Hollandse bamboe

Verse stokken van de plant worden vaak onder de naam 'polygonumstokken' of 'Hollandse bamboe' verkocht. Vestigingen van Intratuin hebben de Japanse duizendknoop vanwege de schadelijkheid vorig jaar uit het assortiment verwijderd, berichtte RTL Nieuws eerder. 

De gemeente Amsterdam trekt de komende jaren 8 miljoen euro uit voor de bestrijding van de woekeraar. De plant is moeilijk uit te roeien.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore